Novi HTTP error kod 451 označavaće cenzurisane sajtove


Organizacija IETF (Internet Engineering Task Force) je konačno odobrila korišćenje novog HTTP error koda za označavanje cenzurisanih web sajtova, prenosi The Register.

Web sajtovi koji korisnicima budu "nedostupni iz pravnih razloga" će umesto standardnim 403 kodom biti označeni sa novim: 451.

Spomenuti kod je odabran u čast kultnog romana Raya Bradburyja, Fahrenheit 451, u kojem je vlada plenila i spaljivala sve knjige koje bi pronašla kod svog stanovništva.

"Ovaj kod označava da vam server odbija pristup resursima kao posledicu pravnog zahteva. Server u pitanju ne mora biti server na kojem je hostovan sadržaj. Ovaj tip pravnih zahteva obično direktno utiče na rad ISP-ova i Internet pretraživača," izjavili su iz IETF-a.

Zahtev za korišćenje ovog koda u svrhe označavanja cenzurisanih sajtova je podnet još 2012. godine, ali je IETF sve do sada odbijao da ga uvede u upotrebu zbog ograničenog broja kodova koje imaju na raspolaganju (naime, za statusne kodove mogu koristiti samo brojeve od 400 do 499).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.