Recenzija: Xiaomi Yi Action Camera

Kineski Xiaomi pored smartponea i tableta nudi i mnoge druge zanimljive gadgete. Jedan od njih je i Yi akciona kamerica. Yi kamera je namenjena snimanju aktivnosti na otvorenom prostoru, a radi se o akternativi skupim GoPro kamericama.

Xiaomi Yi kamericu potrebno je da WiFi vezom povežete sa vašim Android ili iOS uređajem kako bi ispravno funkcionisala, ali i ako želite da imate pregled snimaka pošto ova kamerica nema ugrađen ekran za pregled.

Uradili smo detaljni test ove kamerice, evo šta ona omogućava...

Specifikacija
- CPU: Ambarella A7LS
- Senzor kamere: Sony Exmor R BSI CMOS (širokougaoni, 155 stepeni)
- Audio snimanje: stereo 96KHz, 3D Noise Reduction
- Povezivanje: Wi-Fi (teoretski do 100 metara), Bluetooth 4.0
- Foto snimanje: 16 MP, 4608 x 3456, Time Lapse: 0.5S/1S/2S/5S/10S/30S/60S, Timing capture: 3-15S, Track Capture: 7PCS/Second
- Video snimanje: 1080p@60fps, 1080p@48fps, 1080p@30fps, 1080p@24fps, 960@60fps, 960@48fps, 720p@120fps, 720p@60fps, 720p@48fps, 480p@240fps, podržava H.264 video kodiranje
- Baterija: 1010 mAh

Plus
- Niska cena
- Jednostavno korišćenje
- Gomila dostupnih dodataka
- Zanimljiv dizajn
- Navoj za stalak

Minus
- Nema ekran
- Baterija je mogla da bude bolja

Dizajn i kućište

Ova mala i simpatična kamerica dolazi u dve boje - beloj i tirkiz-žutoj, dimenzije su joj 60,4 x 42 x 21,2 milimetara a masa tek 72 grama. Izrađena je od tvrde mat plastike sa pojedinim sjajnim delovima. Kamera poseduje fizičku tipku za fotografisanje i snimanje, a zadato podešavanje potrebno je odrediti u aplikaciji na smartphoneu. Ovo možete promeniti i pomoću tipke na prednjoj strani kamere, što može biti pomalo zbunjujuće. Kada tipku prvi put pritisnete, kamera se uključuje. Da je u tom trenutku uključen video način, znaćete tako što lampica na zadnjoj strani svetli, dok u slučaju foto načina, ne. Ako želite da zamenite način rada, dovoljno je pritisnuti prednju tipku samo jednom. Okidanje ili početak snimanja odvija se pritiskom na tipku na vrhu kućišta. Tipka za uključivanje WiFi-a nalazi se na levom boku.



Sa zadnje strane nalaze se dva odvojiva dela. Ispod manjeg nalaze se ulazi za microSD karticu (bez koje snimanje neće biti moguće), mini HDMI i microUSB (koji omogućava samo punjenje, ne i file transfer). Nazgodna stvar je što se poklopac skida u potpunosti što, recimo prilikom punjenja može dovesti do gubitka poklopca. Veći otvor krije prostor nemenjen bateriji.



Sama kamerica nije vodootporna, ali uz nju možete dokupiti i waterproof case, kao i neki od drugih zanimljivih dodataka, poput selfie štapa, držač za kacigu pa čak i pojas za mačku. Sa donje strane kamerice nalaze se navoji koji omogućavaju montiranje kamerice na stalak.

Aplikacija i povezivanje

Kako bi vaša Xiaomi Yi kamerica radila kako treba, potrebno je da je povežete na smartphone. Kada je povežete, dobićete gomilu funkcija i podešavanja. Povezivanje se obavlja vrlo jednostavno, preko WiFi veze, uz aplikaciju koju preuzimate na vaš Android i iOS uređaj.

Kako bi povezali kamericu sa telefonom prvo je potrebno da je uključite a zatim da uključite WiFi na kamerici. Nakon toga na telefonu se konektujete na WiFi mrežu koju je napravila kamerica. Pri pokretanju aplikacije dobićete detaljno uputstvo šta i kako, tako da ukoliko vam ovo deluje komplikovano, zapravo uopšte nije.

Aplikacija vam omogućava da vidite šta kamera trenutno gleda, a daje vam i kontrole za upravljanje, pa tako možete preko telefona okinuti fotku ili započeti snimanje. Najveća moć aplikacije zapravo su podešavanja. Recimo, možete da promenite WiFi naziv kamerice kao i lozinku, podesite da se WiFi uključuje kada uključite kamericu, isključite led diode... Možda najbolja stvar je isključivanje zvukova kamere, s obzirom da jako pišti. Posebno se to pištanje primećuje kada radite ažuriranje kamerice.

Aplikacija vam nudi i mogućnost uvida u stanje baterije kao i prostora na memorijskoj kartici, a takođe možete da pregledate snimke koje ste već napravili i jednostavno ih prebacite na telefon.

Pored toga, aplikacija nudi i širok spektar mogućnosti kao što je biranje kvaliteta, rezolucije, dodavanja oznake vremena, TV standarda (PAL, NTSC), merenje svetla, podešavanje za uslove u slabije osvetljenom ambijentu, samookidač, automatska podešavanja za isključivanje pa čak i alarm za pronalaženje kamere ako ste je izgubili.

Kvalitet snimaka

Xiaomi Yi kamera sadrži Sony-jev 16 MP senzor, a "riblje oko" sočivo pokriva ugao od 155 stepeni. Video se snima u 1080p rezoluciji pri 30 ili 60 fps-a, u 720p rezoluciji i 120 fps-a, kao i u 480p i 240 fps-a, što omogućava kreiranje usporenih snimaka. Otvor blende iznosi f/2.8, što osigurava prosečni kvalitet u slabijim svetlosnim uslovima.

S obzirom na to da je sočivo kamere širokokugaono, tj, daje efekt ribljeg oka, softver nudi ispravljanje, tj. “lens rectification”, kako bi snimljeni materijal ipak izgledao prirodnije, ali u tom je slučaju pokriven nešto uži ugao. Kamera nema optičku stabilizaciju, ali s obzirom na cenu, ovo ne možemo računati kao manu.

Kvalitet napravljenih snimaka je odličan. S obzirom na jako nisku cenu, bićete zapravo oduševljeni kvalitetom. S obzirom da trenutno na testu nismo imali neki od GoPro modela, ne možemo vam tačno reći kolike su razlike, ali zato na YouTube-u možete pronaći gomilu uporednih testova. Pozitivno ćete biti iznenađeni kada vidite koliko Xiaomi Yi kamerica zapravo postiže reziltate kao neki daleko skuplji GoPro modeli.

Pogledajte naše demo snimke, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti neki dron ili RC autić koji omogućava montažu kamerice kako bi vam još malo dočarali priču.



Baterija

Xiaomi Yi kamerica ima bateriju od 1010 mAh što i nije mnogo. Trajanje baterije će varirati zavisno od načina snimanja. Primera radi, ako snimate u 1080p rezoluciji i sa 30 fps-a, možete računati na nešto više od 90 minuta, dok će se u slučaju povećanja frekvencije (60 fps-a) vreme trajanja baterije skratiti za oko 20 do 25%.

Odlična stvar je što se baterija vadi, pa možete dokupiti dodatnu bateriju i ukoliko vam ponestane kapaciteta, jednostavno je zamenite.

Utisak

Ukoliko se povremo bavite ekstremnim sportovima ili vam je potrebna mala kamerica za snimanje svojih aktivnosti, pa čak i eksperimetisanje sa video nadzorom, Xiaomi Yi je prava stvar. Uz gomilu dodataka, vaša kamerica poslužiće u raznim situacijama. GoPro kamere su jako skupe, dok Xiaomi nudi mnogo dostupnije rešenje koje postiže zavidan kvalitet snimaka. Apsolutno preporučujemo ovaj gadget, nadmašio je sva naša očekivanja.



Xiaomi Yi osnovni model košta samo 63 dolara na Geekbuying webshopu, a uz nju možete odvojeno da kupite i gomilu dodataka.

Uređaj dobili od: Geekbuying

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Aca kaže,

    Odlicna kamerica, dobio sam je za rodjendan i prezadovoljan sam. Preporucujem


  2. Анониман kaže,

    za te pare, najbolja kamerica na trzistu


  3. Анониман kaže,

    dobra kamerica


  4. Анониман kaže,

    Perfektna kamerica, uzeo sam unapredjenu Kinesku varijantu Xiaomy yi z25a za 80e i prezadovoljan sam. Sada u odnosu na internacionalnu je za nijansu bolja, poklopac baterije sada ima aluminijumsku leguru a baterija je veceg kapaciteta, tako da drzi isto ako ne i bolje nego na internacionalnoj kameri gde je Sony baterija. Prednost Kineske unapredjene verzije je zapravo u tome sto ima infra-red senzor/odnosto senzor za sunce. Tako da ako snimate u osvetljenijim uslovima ili direktno prema nebu Kineska unapredjena verzija z25a ce mnogo bolje regulisati to,i sunce vam nece "vristati" u kadar. A dodao bih jos kao prednost to da je Kineska verzija z25a jeftinija, kosta oko 80e. Dok su mi svi za internacionalnu trazili 100 i vise eura.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.