Mac OS X, iOS i Flash sa najviše otkrivenih ranjivosti u 2015. godini


Internet stranica CVE Details navodi listu softvera na kojem je tokom 2015. godine pronađeno najviše ranjivosti.

Na prvom mestu nalazi se Apple-ov operativni sistem Mac OS X sa 384 otkrivene ranjivosti, na drugom Apple-ov mobilni operativni sistem iOS sa 375 otkrivenih ranjivosti, dok je na trećem mestu Adobe-ov Flash s 314 otkrivenih ranjivosti. Prvih pet mesta još zauzimaju Adobe AIR SDK s 246 ranjivosti i sam Adobe AIR također sa 246 ranjivosti.

Za poređenje, na listi softvera s najviše pronađenih ranjivosti u 2014. godini nalazili su se redom Microsoft-ov internet pregledač Internet Explorer (na listi iz 2015. godine nalazi se na sedmom mestu), operativni sistem Mac OS X, Linux Kernel (u listi za 2015. godinu nalazi se na trideset i prvom mestu), Google-ov internet preglednik Chrome (sada se nalazi na osmom mestu) te na kraju na petom mestu Apple iOS.

Ako pronađene ranjivosti podelimo prema proizvođačima softvera koji se nalazi među prvih pedeset po broju pronađenih ranjivosti, na prva tri mesta nalaze se Microsoft, Adobe i Apple.

Treba napomenuti da je na listi CVE Details-a za 2015. godinu svaka od verzija Microsoftovog operativnog sistema Windows navedena posebno, što nije slučaj sa operativnim sistemom Mac OS X. Takođe, Linux Kernel i svaka od Linux distribucija navedene su posebno, dok su sve verzije operativnih sistema Android odnosno iOS-a navedene pod jednim, zajedničkim imenom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.