Nakon 20 godina IPv6 ima tek 10% udela


Ovog meseca se obeležava dvadeset godina otkako je osmišljen i javno objavljen sistem internet protokola IPv6, koji je do danas ostao najnovija verzija ovog komunikacionog protokola. 128-bitni IPv6 osmišljen je kako bi zamenio zastareli IPv4 jednom kada se popuni njegovih 32-bitnih 232 adresa. Taj trenutak bi trebao da se dogodi uskoro, sudeći po vestima koje svako malo stižu, a govore o nedostatku IPv4 adresa u svetu.

Međutim, uprkos tome što je njegov prethodnik odavno zastareo, IPv6 u svoje dve dekade postojanja nije pridobio veliki broj korisnika. Prema Google-ovoj statistici, udeo internet adresa koje koriste najnoviji protokol je tek oko 10%. Trend prelaska na njega predvode razvijene zemlje zapada poput SAD-a, Kanade ili zemalja EU, ali ogroman broj korisnika i servera u zemljama u razvoju i dalje nema mogućnost korišćenja tog protokola.

Postupni prelaz infrastrukture na IPv6 ipak se događa, jer je pre godinu dana penetracija novog protokola na svetskom nivou bila tek oko 6%. Nastavi li se rast po tako velikim godišnjim stopama (oko 67%), očekuje se da će u leto 2020. ceo svet biti na Internet povezan upravo putem protokola IPv6, prenosi Ars Technica.

Foto: Sabino Parente / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.