Alphabet postao najvrednija kompanija, Apple pao na drugo mesto


Čini se kako se istorija ponovno ponavlja. Dok je na čelu Apple-a bio Jobs išlo im je i više nego dobro, ali tada su ga 1985. izbacili i Apple je u sledećih desetak godina dotakao samo dno. Nakon povratka u kompaniju 1997. Jobs je do 2010. godine uspeo Apple učiniti najvrednijom kompanijom u svetu.

Na prvom mestu najvrednijih kompanija u svetu Apple se zadržao pet godina, a sada je pao na drugo mesto. Na prvo mesto zaseo je Alphabet, krovna organizacija koja pod sobom ima i Google.

Trenutna vrednost Alphabet-a je oko 568 milijardi američkih dolara, dok je vrednost Apple-a 33 milijarde manja, odnosno 535 milijardi dolara. Za osvajanje prvog mjesta lestvice zaslužni su naravno najsvežiji finansijski podaci koji govore kako je Alphabet u zadnjem kvartalu prijavio 4,9 milijardi neto prihoda (ukupno 74,5 milijardi za 2015.) te operativnu dobit za prošlu godinu od 23,4 milijarde dolara.

Sve to je dodatno povećalo vrednost deonica za 9% u sledećih par sati. Trenutna vrednost jedne Alphabet-ove deonice je 750 američkih dolara. Alphabet je tokom prošle godine zabeležio i 3,6 milijardi dolara gubitaka na ime projekata koji su još uvek u fazi razvoja te samim time i nenaplativi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.