Amazon želi da uvede autorizaciju selfijima


U današnje vreme sve se više oslanjamo na kupovinu putem Interneta. Takvu kupovinu je vrlo lagano obaviti i iz kućne fotelje te je stoga i manje stresna za korisnika, jer nema traženja slobodnog parkirnog mesta, čekanja u dugačkim redovima na kasi i sl.

Ali, pored ovih pogodnosti kupovina preko Interneta ima i nekoliko mana. Npr. svaki korisnički nalog koji služi za online kupovinu valja zaštiti određenom lozinkom, a isto vredi i za sisteme online plaćanja putem PayPal-a npr. Kako je poznato da veliki broj korisnika višekratno koristi iste lozinke samo po sebi se nameće i pitanje bezbednosti takve kupovine.

Naime, krađom jedne lozinke vrlo lako vam se može zakomplikovati život ako ste ukradenu lozinku koristili i za gore spomenuti PayPal. Stoga je Amazon došao na ideju da sve lozinke zameni autorizacionim selfijem te je po tom pitanju podnio i patentni zahtev.

Ako zahtev bude odobren, kupovina putem Amazon-a postaće još jednostavnija nego što je sada. Za autorizaciju plaćanja biće dovoljno samo pogledati u kameru mobilnog uređaja ili nekog kućnog ili prenosnog računara.

Pre nego što počnete negodovati kako je to dosta nebezbedan način plaćanja, jer se još ranije pokazalo kako se takvi sistemi daju zavarati s običnom fotografijom znajte da je Amazon mislio i na to. Naime, za dodatnu proveru korisnika, Amazon-ov sustav će komunicirati s korisnikom tokom procesa plaćanja na način da će mu postaviti dodatne zadatke kako bi proverio je li pred njim živa osoba ili fotografija.

Prema opisu patenta sistem će od korisnika zatražiti dodatnu radnju poput – treptanja očima ili osmieha i sl.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.