Nova ransomware napast cilja na web sajtove


Varijanta CTB Locker ransomwarea usmerena na web sajtove trenutno napada web severe i enkriptuje podatke na njima sve dok njihovi administratori ne uplate traženu novčanu sumu. Zaraženi sajtovi umesto Index.php stranice prikazuju obaveštenje o enkripciji kojim se zahteva uplaćivanje pola bitcoina u cilju otključavanja podataka.

Napadači čak imaju i "support" chat kanal za one administratore koji ne znaju šta raditi i kako uplatiti iznuđivanu sumu.

Do ovog otkrića su došli bezbednosni istraživači Benkow Wokned i Tomas Meskauskas. Oni su naglasili da je virus najverovatnije već zarazio stotine sajtova. Bloger sa Bleeping Computera, Lawrenece Abrams, dodao je da CTB Locker napada samo web sajtovi koji koriste PHP i pretpostavlja da su cilj virusa ranjivi Wordpress sajtovi.

Najgore je to što alat za (legitimno) otključavanje fajlova napadnutih CTB Lockerom još uvek ne postoji, tako da vlasnicima sajtova ostaje samo da plate cyber kriminalcima ukoliko žele do svojih fajlova – ili da jednostavno vrate napadnuti sajt u prethodno stanje pomoću backupa.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.