Petya je novi ransomware koji enkritptuje ceo hard disk


Za razliku od uobičajenog ransomwarea koji cilja na vaše najbitnije fajlove, zaključava ih i zatim traži otkupninu, "Petya" vam jednostavno enkritptuje ceo hard disk.

Ovaj novi ransomware najopasniji je za poslodavce, pošto je maskiran u nevin email koji na prvi pogled deluje kao prijava za posao, sa instrukcijama za download CV-a sa Dropbox-a. Oni koji odluče pogledati priloženi CV, doživeće negodno iznenađenje, jer se upravo u njemu nalazi ovaj razorni ransomware, koji automatski demolira MBR i ruši vaš računar.

Kada korisnici startuju svoj računar, na ekranu im se pojavljuje poruka da je potrebna popravka novonastalih errora, za što će biti potrebno nekoliko sati, a za to vreme ceo hard disk biva enkriptiran.

Nakon što se sve to obavi i korisnik opet pokrene sistem, dočekaće ga još jedna poruka, ovaj put o otkupnini koju ovaj mora isplatiti preko Tor-a ili se pozdraviti sa svim podacima na svom hard disku. Što je najgore od svega, ako oštećeni ne plati otkupninu na vreme, ona će se u roku od sedam dana udvostručiti.

Spomenuta bezbednosna kompanija savetuje ljudima da ne plaćaju nikakvu otkupninu, nego da se jednostavno na vreme pobrinu za backup svih podataka.



Naslovna fotografija: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.