Pogrešno napisana web adresa može da bude jako opasna


Stručnjak za računarsku bezbednost iz kompanije Endgame slučajno je otkrio stranicu koja pokušava navesti korisnike na preuzimanje malvera. Nakon što je u browser umesto Netlflix.com greškom upisao Netlifx.om nekoliko puta je bio preusmeren te je završio na stranici koja pokušava uveriti korisnike da trebaju da ažuriraju svoj Adobe Flash Player.

Stranice koje se lažno predstavljaju kao ažuriranje spomenutog programa često su povezane s poznatim malverom Genio koji se instalira kao dodatak browseru te prikazuje "pop-up" reklame i pokušava ukrasti podatke s računara žrtve. Zakup domena koji imaju vrlo slično ime nekim poznatim stranicama nije novost, ali u zadnje vreme su posebno popularni postali domeni koje imaju isto ime kao i neka poznata stranica, ali umesto domena "com" koriste domen "om". Na taj način dobivaju deo posetilaca koji su greškom upisali web adresu, a neupućeni korisnik će lako nasesti na prevaru te instalirati malver.

Neki od značajnijih primera takvih stranica su "adidas.om", "adobe.om", "amazon.om", "amazonc.om", a popis do sada pronađenih takvih stranica može se naći na ovoj adresi. Savetuje se da dobro proverite jeste li tačno upisali domen stranice koju posećujete.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.