Rusko ministarstvo finansija traži zatvorsku kaznu za korisnike virtuelnih valuta


Ruska agencija Interfax piše o planu (amandmanu na postojeći zakon) ruskog ministarstva finansija kojim bi se uvela zatvorska kazna za privatne osobe i osobe na vodećim položajima u finansijskim institucijama koje na rusko tržište plasiraju virtuelne valute kao što su, na primer, bitcoini.

Za privatne osobe koje to učine predviđena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju od četiri godine, dok je za odgovorne osobe u finansijskim institucijama predviđena zatvorska kazna u trajanju od maksimalno sedam godina.

Ali uz zatvorsku kaznu, odgovorne osobe bi trebale da budu kažnjene i trajnom zabranom rada na sličnim poslovima u budućnosti, nakon izlaska iz zatvora.

Uz navedeno za sve prestupnike bile bi predviđene i novčane kazne; za privatne osobe od 500 hiljada do 1 milion rubalja (od 790.000 do 1.580.000 dinara), a za odgovorne osobe u finansijskim institucijama novčana kazna iznosi do 2,5 miliona rubalja.

Ovako stroge kazne zamišljene su zbog toga što tamošnje ministarstvo finansija vidi plasiranje virtuelnih valuta na rusko tržište kao sredstvo za izvođenje raznih kriminalnih aktivnosti kao što je pranje novca.

Prema trenutnoj još uvek važećoj verziji zakona za privatne osobe koje plasiraju virtuelne valute na tržište, predviđena je kazna korektive mere javnih radova u trajanju od jedne godine, a odgovorne osobe u finansijskim institucijama dobijaju dve godine javnih radova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.