IKEA i HTC Vive: Osmislite savršenu kuhinju u virtuelnoj realnosti


Kupci bi u bliskoj budućnosti mogli da isprobaju novu kuhinju u virtuelnoj realnosti i pre nego što je kupe. Aplikacija za dizajniranje kuhinja u virtuelnoj realnosti, „IKEA VR Iskustvo“ (IKEA VR Experience), dostupna je od sada na Steam platformi za distribuciju računarskih igara, kompanije Valve, i koristi se uz pomoć vodećeg sistema za virtuelnu realnost, HTC Vive. To je deo IKEA pilot projekta kojim kompanija želi da potrošačima olakša izbor i predstavi svoju ponudu bez povećanja štetnog uticaja na životnu okolinu.

Poslednjih godina IKEA je istraživala nove tehnologije kako bi poboljšala ponudu i pružila dodatne mogućnosti svojim kupcima u kreiranju i kupovini proizvoda iz ovog poznatog lanca. U tom kontekstu, IKEA je isprobala niz digitalnih alata i shvatila da je jedno od rešenja za ozbiljan iskorak u tom smeru – virtuelna realnost.

Predstavljanje IKEA VR Iskustva je najbolji način da se kupcima predstavi željena kuhinja u stvarnoj veličini, uz mogućnost da sami osmisle dizajn i u virtuelnoj realnosti prošetaju kroz svoju kuhinju, pre nego što je ugrade u svoj dom.

„Virtuelna realnost se brzo razvija i za pet do deset godina postaće sastavni deo života ljudi. Uviđamo da će ova tehnologija u budućnosti igrati važnu ulogu kod potrošača prilikom donošenja odluke o kupovini. Na primer, virtuelna realnost će omogućiti potrošačima da isprobaju niz opcija za uređenje doma pre nego što se odluče za kupovinu pojedinih komada nameštaja“, pojašnjava Džasper Brodin, izvršni direktor IKEA Grupe.



Jedna od mogućnosti IKEA VR Iskustva na HTC Vive sistemu je menjanje boje ormarića i fioka jednim klikom. Kupcima sa malom decom biće zanimljiva mogućnost da se u virtuelnoj stvarnosti smanje na visinu deteta (100 cm), i tako kreću po kuhinji. Takođe, možete i da povećate sebe na visinu od 195 centimetara, a ove mogućnosti su izuzetno korisne iz perspektive bezbednosti zato što pomažu da otkrijete skrivene opasnosti za malu decu, kao i nešto više članove domaćinstva.

„IKEA VR iskustvo vidimo i kao priliku za širu saradnju sa ljudima širom sveta. Nadamo se da će korisnici tako dati doprinos našem razvoju virtuelne realnosti svojim idejama o tome kako iskoristiti virtuelnu stvarnost i kako poboljšati virtuelnu kuhinju“, kaže Martin Enthed, IT menadžer u IKEA komunikacijama, agenciji zaduženoj za komunikaciju u okviru kompanije IKEA Švedska.

Aplikacija je napravljena u saradnji sa programerima francuske kompanije Allegorithmic, korišćenjem razvojnog paketa „Unreal Engine 4“, kompanije Epic Games, a razvijena je za HTC Vive – nagrađivani sistem virtuelne realnosti koji su proizvele kompanije HTC i Valve.

Aplikacija IKEA VR Iskustvo usavršavaće se neprekidno do avgusta ove godine, kada se ovaj pilot program završava.

Tekst i foto: PR

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.