Lažnim e-mail porukama kompanija prevarena za 100 miliona dolara


Reuters piše kako prema informacijama koje su objavili predstavnici vlade SAD-a neimenovana američka kompanija prošle godine je izgubila približno 100 miliona dolara zbog prevare putem elektronske pošte.

Naime, prevaranti su kreirali lažne adrese elektornske pošte kako bi se predstavili kao jedan od legitimnih dobavljača kompanije iz Azije, te su na taj način oštetili kompaniju za gotovo 100 miliona dolara. Detalji vezani uz prevaru stigli su u javnost nakon što je vlada SAD-a podigla tužbu na saveznom sudu u Manhattanu putem koje želi povratiti oko 25 miliona dolara koje prevaranti drže na barem 20 bankovni računa širom sveta. Gotovo 74 miliona dolara je već vraćeno kompaniji.

Ceo slučaj je verovatno najveći primer prevare putem lažnih adresa elektronske pošte poslovnih korisnika, što je jedan od brzo rastućih tipova elektronskih prevara koji cilja na kompanije koje često posluju s dobavljačima izvan matične zemlje i redovito sprovode transfere novca elektornskim putem. Prevare su sprovedene u avgustu i septembru prošle godine, a otkrivene su nakon što je kiparska banka Eurobank Cyprus identifikovala sumnjive transfere. Naime, prevaranti su uspeli uveriti američku kompaniju da plati 98,9 miliona dolara namenjenih pravom dobavljaču na svoj račun u Eurobank Cyprus. Ali banka je nakon otkrivanja sumnjivih transakcija na sopstvenu inicijativu zadržala 74 miliona dolara, dok je preostalih 25 miliona dolara "oprano" kroz banke u raznim zemljama, uključujući Kipar, Litvaniju, Mađarsku, Estoniju, Letoniju, Slovačku i Hong Kong.

FBI je u upozorenju koje je poslao kompanijama prošle nedelje objavio kako su poslovni korisnici širom sveta oštećeni za 2,3 milijarde dolara putem prevara vezanih uz prenos novca elektronskim putem od oktobra 2013. do februara ove godine.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.