Prvi put u istoriji smanjena potražnja za iPhone-om


Još pre nekoliko meseci Tim Cook najavio je kako u ovom kvartalu možemo očekivati smanjenje isporuka iPhone-a, a poslednja predviđanja tržišnih analitičara govore kako bi, u najgorem slučaju, isporuka Apple-ovih telefona mogla biti manja nego što je bila 2014. godine. Dosadašnja očekivanja za fiskalnu 2016. kretala su se između 210 i 230 miliona isporučenih telefona, dok Ming-Cho Kuo, jedan od najpoznatijih analitičara koji prati Apple, kaže kako će broj isporuka biti još manji od tih predviđanja te će u najgorem mogućem slučaju ova kompanija isporučiti 190 miliona iPhone-a (što je 18 posto smanjenje u odnosu na godinu ranije te iznosi tri miliona manje u odnosu na 2014. godinu).

Čak i u slučaju najboljeg scenarija, prema kojem će Apple isporučiti 205 miliona telefona, ova kompanija će isporučiti pet miliona telefona manje od prethodnih očekivanja te će zabeležiti 11,6 postotni pad u odnosu na godinu ranije, a zanimljivo je da se očekuje kako će među top 5 brandova na mobilnom tržištu jedino Apple zabeležiti pad isporuka u ovoj godini. Kao ključne razloge smanjenja prodaje Kuo napominje smanjenje potražnje za pametnim telefonima s velikim ekranima kao i limitirane novitete koje bi u septembru trebao doneti iPhone 7, dok smatra kako prodaja nedavno predstavljenog iPhone-a SE neće previše doprineti ukupnoj prodaji Apple-ovih telefona. "Kako bi Apple zadržao veliki rast, iPhone bi trebao dobiti više inovativnih opcija koje će oživeti korisničko iskustvo, poput novog dizajna te softverskih i hardverskih opcija", kaže Kuo.

Ali, ako su glasine vezane uz novi iPhone tačne, iPhone 7 kojeg će Apple predstaviti u septembru ne bi trebao doneti neke revolucionarne i inovativne opcije – osim što će imati jači i bolji hardver, očekuje se da će biti vodootporan i još tanji, što nisu nikakve novosti na mobilnom tržištu. U poslednje vreme govori se kako bi Apple mogao predstaviti dva modela iPhone-a 7 Plus – jedan klasični model, a drugi namenjen mobilnim fotografima s kamerom koja bi omogućila "kvalitet slike poput DSLR aparata", imala bi 2-3x optički zoom i mogućnost snimanja kvalitetnih fotografija i u uslovima slabog osvetljenja.

Ipak, treba videti hoće li Apple uopšte predstaviti ovakav model (jer o njemu nema previše glasina) i, ako ga zaista predstave, kolika će biti njegova cena jer će on sigurno biti skuplji od aktuelnog "Plus" modela čija cena za uređaj sa 64GB memorije (jer 16GB sigurno neće biti dovoljno za skladištenje velikih fotografija i video zapisa) iznosi 849 dolara.

Na slici: iPhone SE

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.