Recenzija: Huawei Mate S


U poslednjih nekoliko godina, kompanija Huawei se po mnogo toga izdvojila od ostalih proizvođača iz Kine. Pre svega mislimo na njihovu proizvodju Nexus telefona za Google, što uopšte nije mala stvar i sigurno se sa time mogu ponositi.

Čini se da kompanija ide sve više ka vrhu, što po kvalitetu, što po prodaji, a sada nam je na test stigao jedan veoma kvalitetan telefon koji se po ceni može svrstati u high end, a da li su ponuđene i takve specifikacije, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ AMOLED, 1080p rezolucija, 401 ppi gustoća, Gorilla Glass 4 zaštitno staklo
- SoC: 4x Cortex A53 sa taktom od 1,5 GHz i 4x Cortex A53 sa taktom od 2,2 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32/64/128 GB, proširiva micro SD karticama do 200 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB-OTG, NFC
- Kamera: 13 MP/1080p
- Prednja kamera: 8 MP
- Baterija: 2700 mAh
- Operativni sistem: Android 5.1.1 Lollipop uz EMUI 3.1 korisnički interfejs

Plus
- Kvalitet izrade i dizajn
- Ekran
- Spoljni zvučnik
- Čitač otiska prsta
- Prednji blic
- Preklopna maska na poklon

Minus
- Kamera je mogla da bude bolja
- Procesor nešto slabiji od konkurencije
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Huawei Mate S već na prvi pogled ostavlja utisak premium telefona, pre svega zbog svog aluminijumskog unibody kućišta. Ono što je većini korisnika zamera kod unibody kućišta je baterija koju nije moguće zameniti bez odlaska u servis. Tako su ulaz za nano SIM karticu i ulaz za microSD karticu, smešteni sa strane, umesto ispod zadnje maske.

Sa desne strane nalaze se tasteri za kontrolisanje glasnoće a ispod njih nalazi se i taster za uključivanje. Sa donje strane kućišta nalazi se kvalitetan mono zvučnik za koji se može reći da je jedan od najboljih na tržištu pametnih telefona. Čini se na izgled da telefon poseduje dva zvučnika, ali iza rešetke sa leve strane nalazi se mikrofon, dok je u sredini micro USB ulaz. Na vrhu uređaja nalazi se jedan pomoćni mikrofon kao i 3.5 mm audio ulaz.

Poleđina telefona dosta podseća na modele iz HTC One serijie, kako zbog linija koje se nalaze na gornjem i donjem, tako i zbog položaja kamere. Na poleđini se nalazi kamera od 13 MP uz dual LED blic, a tu je i čitač otiska prstiju koji služi za otključavanje telefona, što je svakako mnogo brža i bolja opcija umesto korišćenja PIN koda.

Ipak, kada se pogleda prednja strana ovog modela, prestaju sve sumnje o kopiranju HTC One modela. Okvir oko ekrana Mate S telefona je bitno manji u odnosu na spomenute HTC One modele. Iznad ekrana nalaze se brojni senzori, LED lampica za obaveštenja, otvor za slušalicu i prednja kamera uz koju se nalazi i pomoćno osvetljenje (blic). Huawei Mate S ostavlja odličan utisak pri držanju u ruci i definitivno opravdava visoku cenu.



Uglavnom, korisnike na našem tržištu Huawei asocira na jeftine telefone koji se za dinar mogu uzeti uz postpaid pakete kod domaćih operatera, ali situacija se dosta promenila i Huawei će uz konstantno predstavljanje novih kvalitetnih telefona rešiti ovaj problem kroz neko vreme.

Kao što smo već napisali, kućište je napravljeno od aluminijuma koje je dosta klizavo i lako se prave ogrebotine, a zaobljena poleđina kućišta donekle smanjuje mogućnost od ispadanja telefona iz ruke.

Nemamo nikakve prevelike zamerke na kućište ovog telefona, štaviše, mislimo da je Huawei napravio odličan posao kada je u pitanju i dizajn i kvalitet Mate S telefona.

Ekran

Ekran ovog modela dolazi u Full HD rezoluciji što u 2016. godini nije nikakva novost, a ni ono najbolje što se može ponuditi, tako da ovo može biti jedna od zamerki kada je u pitanju Mate S.

Činjenica je da postoji vidljiva razlika u oštrini kada ekran poseduje veću rezoluciju, ali Full HD na digagonali od 5,5 inča itekako može da zadovolji potrebe većine korisnika. U pitanju je AMOLED ekran koji ima odličan kontrast i uglove vidljivosti, a prikaz boja i gledanje na suncu su takođe zadovoljavajući. Sve u svemu, Huawei u podešavanjima nudi kalibraciju boja za korisnike kojima se standardni prikaz boja ne dopada ili im ne odgovara, ali generalno mi nemamo zamerke na boje i bez podešavanja.

Verzija Mate S modela sa 128 GB interne memorije poseduje force touch ekran koji ima mogućnost prepoznavanja težine dodira, ali mi nažalost nismo imali tu verziju pa nismo imali prilike da testiramo ovu tehnologiju.

Hardver i performanse

Ono po čemu se Huawei razlikuje od većine ostalih svetskih proizvođača pametnih telefona je što oni sami proizvode procesore za svoje telefone. Do sada smo već imali nekoliko uređaja sa Kirin čipovima, a performanse istih su odlične.

Mate S poseduje Kirin 935 procesor, koji sa svojim performansama zaslužuje mesto među procesorima višeg ranga u srednjoj klasi. Ovaj procesor poseduje osam Cortex A53 jezgara od kojih četiri imaju radni takt od 2.2 GHz, dok ostala četiri imaju takt od 1.5 GHz. Najveća razlika Huawei-a u odnosu na ostale proizvođače iz Kine, ali i veliku većinu ostalih iz sveta, jeste u proizvodnji sopstvenih procesora za svoje uređaje.

S Kirin SoC-evima smo se susretali i ranije, a generalno smo imali samo reči hvale jer su zaista vrhunski. Sličnu konfiguraciju poseduje i MediaTek Helliu X10 procesor, ali prednost bi svakako dali Kirin-u koji je malo kvalitetniji.

Što se tiče grafičkog čipa, tu je Mali T-628 sa četiri jezgra i uz njega sigurno nećete imati problema pri zahtevnim igricama. Ono što se ponekad desi jeste da frame opada, ali to ne bi trebalo da vam smeta jedino ukoliko niste ozbiljniji gejmer. 3 GB RAM-a zaduženo ja za multitansking, dok je za skladištenje podataka ponuđeno minimalno 32 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno 24 GB. Takođe, postoje i varijante sa 64/128 GB interne memorije, ali svakako problem sa nedostatkom memorije rešiće vam ubacivanje micro SD kartice do čak 200 GB.

Povezivanje i multimedija

Što se tiče kvaliteta poziva, nemamo nekih zamerki jer je Huawei za svoj Mate S model obezbedio dobar zvučnik kao i mikrofon. Što se povezivanja tiče, sve funkcioniše sasvim zadovoljavajuće osim što bi WiFi konekcija trebala imati malo bolji kvalitet.

Najviše problem pravi aluminijumsko kućište i signal će vam zavisiti od toga kako držite vaš telefon. Po nama najviše od povezivanja fali infracrveni port i FM radio, dok od ostalih ponuđenih opcija za povezivanje tu su WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth, A-GPS, NFC i USB-OTG.

Pregled multimedijalnih sadržaja je na visokom nivou. U prodajnom pakovanju isporučuju se i solidne slušalice, tako da neće biti potrebno da odmah kupujete druge. Ugrađeni video i muzički plejeri su bez mana.

Softver

Pored procesora, Huawei pravi i korisnički interfejs za svoje modele. Radi se Emotion UI (EMUI) interfejsu koji dolazi verziji 3.1, a sve temeljeno je na Android 5.1.1 Lollipop operativnom sistemu. Nažalost, nadogradnja na Marshmallow tokom našeg testiranja nije bila dostupna, ali se očekuje da uskoro bude dostupna.

Iako EMUI ne pokriva kompletan interfejs sistema, svakako je potrebno određeno vreme da bi se navikli na isti. Interfejs ne poseduje meni sa aplikacijama što takođe možemo videti na uređajima koji koriste iOS, ali ukoliko vam se ovo ne sviđa, možete skinuti alternativni launcher putem Google Play prodavnice.

Jedini deo interfejsa gde postoje zamerke jeste galerija slika koja je bespotrebno zakomplikovana. Albumi su nelogično posloženi i sve se prvih par dana čini kao potpuni nered i nesklad.

Sistem radi vrlo fluidno bez ikakvih grešaka, a sitni dodaci koje se nalazi širom interfejsa čine EMUI dosta korisnijim u odnosu na Android stock interfejs. Pored brojnih dodataka postoje i mnogi trikovi, a ono što je korisnino je to što čitač za otiske prstiju možete koristiti kao mali touchpad dok je telefon otključan. Ukoliko vam se ne sviđa klasični razmeštaj navigacionih tipki, back-home-multitasking, moguće ih je posložiti po sopstvenoj želji.

Tako, uz pomoć njega možete da gledate slike ili da upravljate položajem notifikacione trake. Ovo svakako nije inovacija u svetu pametnih telefona, ali možemo da reći da je jedan od retkih uređaja kojem ova funkcija radi bez problema.

Kamera

Broj megapiksela uopšte nije bitna stavka kada je u pitanju kvalitet, a to potvrđuje i većina današnjih pametnih telefona. Mate S poseduje kameru od 13 megapiksela uz optičku stabilizaciju i senzorom spektra boja, a tu je i veliki f/2.0 otvor blende. Definitivno možemo reći da je ručni fokus spor i da čekanje na fokusiranje određenog subjekta ume da potraje, a često se završi mutnom fotografijom.

Kao što smo rekli, broj megapiksela ne govori o kvalitetu kamere, a ono što može takođe može biti zamerka je upravo loš kvalitet fotografiia napravljen pri lošem osvetljenju, uprkos dual LED blicu, fotografije neće imati previše detalja. Ono što iznenađuje je to da prednja kamera od 8 megapiksela pravi odlične selfie fotografije, pa čak i pri lošem osvetljenju jer je tu pomoćni blic pored prednje kamere.

Video se snima u Full HD rezoluciji i nije poznat razlog zbog čega ne postoji podrška za 4K rezoluciju. Kirin 935 procesor po performansama ima snage da snima u 4K, a možemo reći da je ovo zamerka jer svi telefoni u ovom cenovnom rangu imaju mogućnost snimanja u ovoj rezoluciji. Ipak, Full HD snimci koje pravi Mate S su svakako zadovoljavajući, a pored solidne količine detalja primećuje se kako snimci imaju hladne tonove.

Pogledajte demo fotografije koje smo napravili telefonom klikom na baner.



Baterija

Kao što smo već pisali, Mate S dolazi sa neizmenjivom baterijom kapaciteta 2700 mAh. Bez obzira na to što uređaj ima podršku za brzo punjenje, uz njega na test dobili smo običan punjač. Nakon nekoliko dana testiranja, autonomija nas nije oduševila, ali ni previše razočarala.

Prosečni korisnici bi sa ovim uređajem mogli bez problema da izdrža bez punjenja tokom celog dana, dok bi nešto zahtevniji korisnici trebali da pune svoj telefon već u popodnevni msatima. Ali sve to kada pogledamo nije strašno jer ništa bolja situacija nije ni na Samsung Galaxy S6 i LG G4 modelima.

Ono što se svakako može očekivati je da će Huawei uz ažuriranje na Android 6.0 izbaciti i popravke za neke greške, pa se tako očekuje i da bi nakon nakon ažuriranja mogla biti boljšana autonomija baterije. Ipak, ukoliko ne koristite gomilu društvenih mreža, ne sinhronizujete mejlove, mogli bi ste da izdržite bez punjenja i do dva dana, ali sve preko toga je nezamislivo.

Utisak

Huawei Mate S je odlično dizajniran i spakovan telefon. Premium kućište kao i jak hardver donekle opravdavaju cenu. Kamera je nažalost nešto slabija, ali ukoliko vam to nije prioritet pri kupovini, Mate S je dosta dobar izbor.

Kad bi cenovno bio smešten ispod LG-a G4 ili kad bi ga se za sličnu cenu nabaviti kupiti u nekoj postpaid tarifi, lako bi mogli da ga preporučimo svakome ko traži premium dizajn ispred svega, a uz to dobija još mnogo toga.



Kad smo već kod dobijanja mnogo toga, Huawei vam u prodajnom pakovanju, koje inače izgleda savršeno, poklanja preklopnu masku. Takve poklone retko viđamo, posebno u poslednje vreme kada su proizvođači iz pakovanja izbacili i slušalice.

Sve u svemu, odličan telefon, ako nameravate da ga kupite sačekajte da se kod nas pojavi Huawei P9, pošto će onda ovom modelu sigurno pasti cena.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Nikada mi se nije dopadao Huawei, ali ovaj telefon obecava.


  2. Анониман kaže,

    Nisu lose fotografije, svidja mi se ovaj telefon :)


  3. Анониман kaže,

    nikada nisam gotivio huawei


  4. Анониман kaže,

    Jako je to malo bodiva na antutu za njegovu cenu


  5. Pedja kaže,

    Emui je velika mana, bas mi se ne svidja. Inace imam ovaj telefon vec nekih mesec dana, gledam kako da instaliram neki custom rom, cist android jos i najbolje


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.