Recenzija: Huawei Nexus 6P


Navikli smo da svake godine kompanija Google predstavi novi Nexus smartphone, ipak ove godine predstavili su dva modela. Jedan model manjih dimenzija, 5X napravila je kompanija LG, dok je nešto veći Nexus 6P model napravila kompanija Huawei. Inače, Slovo "P" u nazivu modela je skraćenica od Premium, što je svakako tačno jer 6P ima kvalitetno izrađeno aluminijumsko kućište i odličan hardver.

Radi se o vrlo velikom telefonu nije za svačiju ruku, ali ni svačiji džep. Pokreće ga Snapdragon 810 u kombinaciji s 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Nexus 6P prvi put u istoriji Nexus linije telefona donosi odličnu kameru kojom može da konkuriše najboljima, a zadržani su i odlični stereo zvučnici sa prošlogodišnjeg modela.

Kakav je 6P nakon malo dužeg korišćenja pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,7’″ AMOLED 2560 x 1440, 518 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 810 4x Cortex-A53 1,5 GHz i 4x Cortex-A57 2,0 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32/64/128 GB
- Povezivanje: 4G, WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB-C
- Kamera: 12,3 MP, f/2.0, 1/2,3″, 2160p
- Prednja kamera: 8 MP
- Baterija: 3450 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Odličan dizajn
- Kvalitet izrade na jako visokom nivou
- Odličan ekran
- Čist i brz interfejs
- Prvi na listi za Android nadogradnje
- Odlični stereo zvučnici
- Fantastična kamera

Minus 
- Kamera nema optičku stabilizaciju
- Ne podržava memorijske kartice
- Slabašna baterija
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Nexus 6P je uređaj kojeg pre svega karakterišu velike dimenzije, a tu je i ne tako mali okvir oko ekrana. Na prednjoj strani su smeštena i dva stereo zvučnika, gore i dole, a dizajn istih podseća na prošlogodišnji Nexus model koji je napravila Motorola. Bez obzira na ovo, radi se o jednom veoma lepom uređaju na izgled i ako se sve ređe viđaju ivice tolikih dimenzija na telefonima novije generacije.

Kućište je napravljeno od aluminijuma i ostavlja premium utisak pri držanju u ruci. Na fotografijama ispupčina ne izgleda baš lepo, ali uživo to ne izgleda tako i čak šta više ima veoma atraktivan dizajn. Ceo okvir oko kamere je prekiven staklom.

Odmah ispod kamere se nalazi dobro sakriveni pomoćni mikrofon, a negde pri sredini zadnje stranice nalazi se i čitač otiska prstiju. Na desnoj ivici nalaze se tasteri za kontrolisanje jačine zvuka, a odma iznad njih nalazi se i taster za uključivanje. Huawei se odlučio da razmak između tastera bude veoma mali. Taster za uključivanje se razlikuje od ostalih tastera jer je hrapav. Sve u svemu na ovakav raspored tastera je potrebno neko vreme da bi ste se navikli.

Na levoj ivici nalazi se ulaz za nano SIM karticu, koji je malo duži pa bi u njega sigurno mogao da se smesti i ulaz za micro SD kartice, ali Google je nastavio svoju tradiciju i nije ga implementirao ni u ovaj Nexus. Ulaz od 3.5 mm nalazi se na samom vrhu uređaja, dok se na donjoj stranici nalazi novi USB C konektor.



Ono što nam se donekle nije svidelu su linije od antene od polikarbonata, ali ovo nije neki veliki minus jer ih većina novih uređaja ima. Sa prednje strane nalazi se Super AMOLED ekran od 5.7 inča koji je prekriven Gorilla Glass 4 zaštitnim staklom. Iznad ekrana nalaze se klasični senzori i prednja kamera, a tu je i skrivena LED lampica za obaveštenja koju morate da uključite u podešavanjima ukoliko želite da je koristite.

Sve u svemu, Nexus 6P nije za sve korisnike, pre svega zbog njegove veličine. Neke od mana velikih telefona je to što ih ne možete koristiti sa jednom rukom i što ih u pantalone ne možete staviti. Huawei je očekivano napravio odličan  dizajn i apsolutno možemo reći da ostavlja najbolji utisak pri držanju u ruci od svih modela koje smo u skorije vreme testirali.

Ekran

Kao što smo već napisali, model dolazi sa Super AMOLED ekranom od 5.7 inča koji dolaze iz Samsung-ove proizvodnje. Ekran dolazi sa QHD rezolucijom, što je dovodi do 515 piksela po inču gustoće, a to garantuje vrlo oštru sliku.

Ugao vidljivosti je na visokom nivou što je svakako očekivano kada je su u pitanju AMOLED ekrani, ali definitivno ono što nije na nivou top modela kompanije Samsung kada je vidljivost na suncu u pitanju. Ono što je zaista čudno je to što se isti paneli ugrađuju u Galaxy Note 4 koji nema ovakav problem.

Sve u svemu, radi se o solidnom ekranu, naravno, u tom cenovnom rangu postoje modeli koji poseduju bolje ekrane, ali svakako Nexus 6P ima dosta dobar ekran.

Hardver i performanse

Imali smo već gomilu telefona koji poseduju Snapdragon 810 procesor iz Qualcomm-a, a za one koji ne znaju, radi se o osmojezgrenom procesoru od kojih su 4 Cortex-A53 jezgra sa radnim taktom od 1.55 GHz, dok su ostala 4 jezgra Cortex-A57 sa radnim taktom od 2 GHz.

Radni takt jačih jezgara je spušten u odnosu na ostalim modelima jer to doprinosi smanjenu temperature. Ipak, i sa smanjenim radnim taktom, pregrevanje je prisutno na ovom modelu, ali mnogo ređe u odnosu na druge modele.

Što se tiče grafike, tu je Adreno 430 čip koji je jedan od najjačih grafičkih čipova na tržištu pametnih telefona. Telefon poseduje 3 GB RAM-a, a u ponudi su i verzije sa 64 i 128 GB interne memorije. Svakako dobro se preračunajte koju verziju ćete uzeti, jer bi vam sa verzijom od 32 GB moglo zafaliti memorije, a memoriju nije moguće proširiti.

Povezivanje

Navikli smo da Nexus uređaji pružaju odličan kvalitet prijema signala i kvalitetne pozive, ali ipak ove godine su pomalo razočarali jer kvalitet signala nije baš na zadovoljavajućem nivou imajući u vidu da se radi o high end telefonu.

Takođe, kvalitet Wi-Fi signala je isto slabiji pa nam je na pamet palo da to možda ima veze sa tim kako držimo telefon, što je već bilo na nekim uređajima, ipak ista je situacija i kada se telefon spusti na sto. Da li je ovo možda greška na modelu koji smo mi dobili ili je to kod svih isto, nismo sigurni.

Nexus 6P poseduje dva odlična stereo zvučnika, a za kvalitet njihovog zvuka možemo reći da bukvalno odmara uši i da je neuporediv sa zvukovima na drugim telefonima.

Softver

Nexus 6P dolazi sa predinstaliranim najnovijim Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom. Već sa ranijih testova upoznati sa ovom verzijom Android-a, međutim najveći problem je što veoma mali broj telefona poseduje ovu verziju, nažalost. Ono što je najveća prednost kod Nexus serije telefona je što uvek prvi dobijaju ažuriranje na nove verzije, pa će tako Nexus 6P biti prvi telefon koji će zvanično dobiti Android N.

Marshmallow 6.0 radi veoma brzo i bez ikakvih bagova, a najbolje od svega je što je tu nova funkcija koja vam pomaže u uštedi baterije, pa tako ako celu noć ne koristite telefon, najviše ćete izgubiti 2% baterije, sve zavisi od broja notifikacija koje vam stignu.

Korisnički interfejs je već svima dobro poznat pa se na njemu ne bi zadržavali. Jedina promena u odnosu na prošlogodišnji model je što su u meniju aplikacije posložene vertikalno, dok su ranije bile horizontalno.

Svi elementi dolaze sa Lollipop verziju za koju su inače i dizajnirani, a veće vizuelne promene bi se mogle očekivati sa narednom verzijom Android-a.

Takođe, sve aplikacije koje telefon poseduje napravio je samo Google, računajući i galeriju, multimedijalni plejer, kameru i ostale.

Što se tiče multimedije, Google je galeriju fotografija i videa na Nexus-u spojio s Google Photos aplikacijom, koja ih, ukoliko to omogućite, automatski sinhronizuje s vašim Google nalogom i sprema ih u oblaku. Google Photos je zadužen i za reprodukciju videa, ali ovde može doći do problema. Naime, ukoliko vam je uključena sinhronizacija, traženje određenog videa može potrajati, jer ih Google pomeša s onima koje ste snimili i pre nekoliko godina. Rešenje za ovo je posebna aplikacija za video, koja će usput sasvim sigurno podržavati i širi spektar kodeka.

Kamera

U ovaj odlični telefon ugrađen je senzor veličine 1/2,3” koji može da pravi fotografije od 12 megapiskela u 4:3 formatu, a takođe postoji mogućnost za pravljenje 4k video snimaka. Sa ovom kamerom i Snapdragon 810 procesorom u paru, video snimci se mogu snimati u 240 fps-a što je super. Tu je i podrška za slow motion, ali to nije nikakva novost.

Interfejs kamere je možemo reći prost, pa ukoliko vam ne odgovora, možete da preuzmete alternativu u Google Play prodavnici gde bukvalno možete birati kojom ćete aplikacijom zameniti stock Google aplikaciju. Jedina mana je to što ni jedna alternativna aplikacija ne može da omogući dugu ekspoziciju i još neke od funkcija.

Kvalitet fotografija se bez imalo preterivanja može porediti sa onima koje pravi Galaxy S7. Fotografije pravljene po danu poseduju veoma veliku količinu detalja i dobar dinamički raspon. Ono što vam sigurno može garantovati da će vam svaka fotografije ispasti odlično jeste HDR+ opcija.



Jedna od mana je to što se Panorama pravi u rezoluciji od 16 megapiksela što je veoma malo, ali svakako šavovi i dinamički raspon su na visokom nivou. Pri odabiru najvećeg kvaliteta panorame, pripremite strpljenje jer je za pravljenje iste potrebno malo više vremena.

Ono što bi Nexus 6P izdvojilo od konkurencije što se tiče kamere je optička stabilizacija slike koju ovaj model nema, pa će tako kvalitet vaših fotografija zavisiti isključivo od toga koliko vam je mirna ruka.

Video snimci su veoma kvalitetni, ali pošto je interfejs kamere vrlo ograničen, savetujemo vas da instalirate alternativnu aplikaciju sa kojom bi pravili video snimke.



Baterija

Nexus 6P dolazi sa baterijom vrlo velikog kapaciteta, 3450 mAh, ali se ne može baš pohvaliti dobrom autonomijom. Neverovatno je to da je čisti Android redovno najlošiji kad je u pitanju autonomija, pa čak i kad dolazi sa praktično istim hardverom kao i modeli sa puno težim interfejsom.

Očekujte da će vas uređaj najčešće poslužiti od jutra do večeri, ali za svaki slučaj ponesite onaj mali USB kabal koji ste dobili u pakovanju da ga možete priključiti negde na punjenje. U protivnom, mogli bi ste ostati bez struje jer je šansa vrlo mala da vam neko od kolega ili prijatelja ima USB-C kabal.

U pakovanju je priložen i brzi punjač koji bi trebao napuniti vaš Nexus 6P od 0 do 50% za nekih pola sata, a bateriju je po običaju nemoguće izvaditi.

Utisak

Nexus 6P je Google-ovo dete i to najjače od svih. Uz to vrlo je velik i malo nezgrapan za korišćenje, ali oni koji vole velike telefone neće imati taj problem.

Hardverski je odličan telefon, softverski računajte da prvi dobijate svaki update. AMOLED ekran i zvučnici su odlični i posebno će biti dobri za pregled multimedije. Čitač otiska prsta je dosta unapređen, vrlo je brz i precizan.



Primetan je visok kvalitet izrade i dosta dizajnerskog rada, iako se to po slikama baš i ne vidi. Realno, na slikama, posebno renderima, izgleda vrlo ružno, ali kada ga uzmete u ruku izgleda fantastično i pruža premium osećaj. Kamera je odlična, ali bi bila još bolja uz optičku stabilizaciju. 

Ako želite veliki telefon, uz to i odličnu softversku podršku, Nexus 6P je prava stvar za vas. Cena vam se možda neće svideti, ali kvalitet košta.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Volim nexuse i samo njih kupujem, mozda mi ovaj bude sledeci


  2. Анониман kaže,

    izgleda bas ruzno na slikama, od prvog trenutka mi se ne svidja


  3. aaa kaže,

    Nexus linija je uvek bila jako losa, cist Android jeste super, ali su uredaji redovno katastrofa


  4. sava strava kaže,

    Izuzetan telefon pa mi nisu jasni prethodni komentari,samo nexuse posedujem ,treba ga imati pa onda pričati !


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.