Recenzija: Huawei Watch


Huawei već neko vreme eksperimentiše sa nosivim gadgetima, ali do sada nismo imali neki ozbiljni proizvod. Zato je Huawei Watch tu da se pokaže.

Huawei Watch odlikuje odličan izgled, prelep 1,4-inčni okrugli AMOLED ekran i rad na Android Wear platformi. Uz to, dolazi u odličnom pakovanju vrhunskog kvaliteta, obloženom veštačkom kožom i sa premium izgledom.

Dizajn

Huawei Watch na naš test došao je sa metalnom narukvicom od 12 kopči, što garantuje da niko neće imati problema sa veličinom. Kada sat stavite na ruku, imaćete osećaj da se radi o pravom ručnom satu, dok ga ne uključite.

Metalna narukvica je odličnog kvaliteta, a treba napomenuti da zbog dobre izrade ne čupa dlake, ne grebe i ne izaziva iritaciju. Sastav kopčanja je dvostruki, odnosno oba kraja narukvice se kopčaju u sredini, što se nekima možda neće biti po volji, ali barem se čvrsto drže što je u krajnjoj liniji i najbitnije.

Narukvica je standardne širine, kao i kod većine drugih satova. Naravno, moguće je i zameniti narukvicu, a svakako ćete morati da posetite nego časovničara i skratite dobijenu metalnu narukvicu, osim ukoliko nemate alat za to.



Sat u obimu ima 40 mm, što je taman i sigurno će biti odličan za oba pola. Na satu postoji samo jedno dugme, za uključivanje, a njegova funkcija je dosta ograničena jer se sve odvija preko gesti. Sam sat, odnosno ekran, zaštićen je safirnim staklom, a neće biti problema ni ako završi u vodi, s obziro da dolazi sa IP 67 sertifikatom, što znači da bez problema možete oprati ruke, tuširati se ili ići u bazen.

Senzori su smešteni sa dodnje strane koja ide uz ruku, a jedini senzor koji primetno nedostaje je za osvetljenje, jer je sada ulaskom u zamračeni prostor potrebno ponovo ući i smanjiti osvetljenje, kada izađete napolje ponovo se vraćati i povećavati, i tako uvek.

Sat se puni preko magnetnog dock-a koji se sa satom povezuje preko pinova na donjoj strani. Dock i sat se jednostavno povezuju, samo je potrebno pogoditi pinove. Podržano je brzo punjenje, tako da će baterija biti puna za oko pola sata, što je pohvalno.



Ukusi su različiti i o tome ne treba raspravljati, ali evidentno je da je Huawei Watch lep. Tokom testa, bilo je osoba kojima se dizajn i nije svideo, recimo zbog narukvice, ali to je već lični stav. Po našim fotografijama, možete i sami presuditi. Ipak, gotovo svi su zamerili to što je dosta težak. Naime, sat je dosta teži, i osnova mu je deblja nego kog Samsung-ovog Gear S2 koji je na testu bio u isto vreme. Ukoliko niste nosili satove do sada, ili ukoliko ste imali neke lakše, moraćete da se priviknete na Huawei Watch i njegovu težinu.

Hardver i povezivanje

Huawei watch pokreće stari Snapdragon 400, koji sadrži četiriCortex A7 jezgra, a u ovom satu ona kucaju na taktu od 1,2 GHz. Za grafiku je zadužen Adreno 305, a za multitasking 512 MB RAM-a. Tu je i 4 GB interne memorije, što je za današnje satove sasvim dovoljno.

Iako se radi o starijem procesoru, sve radi bez problema. Naravno, sigurno bi se više obradovali novijem procesoru, sa recimo Cortex A53 jezgrama, koje su dosta štedljivije.

Što se tiče povezivanja, sat je jednostavno moguće povezati sa bilo kojim Android ili iOS telefonom. Na telefonu instalirajte Android Wear aplikaciju i uključite Bluetooth, a na satu uključite Bluetooth. Povezivanje se odvija jednostavno, samo pratite uputstva. Možete instalirati i Huawei Wear aplikaciju, koja će vam doneti još dosta funkcionalnosti.

Softver i ineterfejs

Android Wear već godinu dana nije dobio nijednu bitnu funkciju, pa pametni sat i nije toliko pametan jer samo prenosi notifikacije sa telefona. Istina, neki satovi mogu da upućuju pozive i tako u potpunosti zamene telefon, ali kod Huawei Watcha, lep komad hardvera pati za softverom, odnosno aplikacijama pisanim za njega.

Naravno, mnogima više od notifikacija i nije potrebno, ali bi svakako bilo praktično recimo da se možete javiti na poziv u toku vožnje kako ne bi morali da sklanjate pogled sa ulice, a usput je korišćenje telefona (kao i potraga po torbi za njim u toku vožnje) zabranjena.

Možete odgovarati na poruke diktirajući, ali ovo ne radi toliko dobro, s obzirom da pravi probleme sa dikcojom, naglaskom, ali i glasnoćom kojom govorite, odnosno isto kao kod Google Now usluge.



Intefejsom se upravlja preko guesti povlačenjem prsta preko ekrana. Primera radi ako vam stigne notifikacija, povlačenjem iste u levu stranu pristupate brzom meniju odgovora, a još jednim povlačenjem možete započeti da diktirate odgovor.

Slična situacija je sam ostalim elementima interfejsa gde je potrebno napraviti još nekoliko poteza po ekranu pre nego što se dođe do željene opcije. Sve animacije se odvijaju bez ikakvog zastajkivanja, vrlo fluidno i lepo.

Podešavanja Android Wear-a su dosta jednostava, nude promenu lica sata, fonta spajanja WiFi ili Bluetooth uređaj, a da bi se jednostanije snašli preporučujemo povezivanje sa telefonom. Sat je moguće konstantno držati uključenim, ali to dosta troši bateriju, a može se i uključiti samo kada ruku okrenete prema licu i pogledate koliko je sati

U Play prodavnici danas se može naći dosta beskorisnih aplikacija što uključuje preko 30 različitih kalkulatora, kalendara i sličnih aplikacija. Ono što je svakako najbitnije, dostupno je dosta lica satova pa je sigurno da će te naći ono koje vam se najviše dopada.



Većina plaćenih lica satova su dosta kvalitetna i lepo izgledaju a poneke aplikacije koje kupite donesu još stotine besplatnih različitih lica. Tu su i različite igrice za satove, ali s obzirom na mali ekran, ne očekuj previše od njih.

Baterija

Huawei watch opremljen je baterijom kapaciteta 300 mAh, a koliko ga koristite sa konstantno uključenim ekranom može poslužiti za puna dva dana korišćenja.

Ukoliko bi ga noću isključili to bi bilo tačno 48 sati između dva punjenja. Ovo podrazumeva veliku količinu notifikacija koji ste primili tokom dana, ali bez diktiranja i korišćenja Google Now usluge na satu. Ukoliko ste manje zahtevni, možete očekivati i tri dana korišćenje jednim punjenjem.

Na punjaču koji se isporučuje uz sat punjenje će trajati svega 30 minuta od 0 do 100%. Treba napomenuti da ukoliko planirate da idete na put, dock uvek morate poneti sa sobom je sat u protivnom neće moći da napunite.

Utisak

Pametni satovi sada su pametniji nego prošle godine mada je njihova primarna funkcija ostala identična. Naravno, dodate su brojne aplikacije koje možete koristiti u većoj ili manji meri.

Sat dolazi u kutiji vrlo visokog kvaliteta, odložena je veštačkom kožom i u startu odaje utisak premium kvaliteta, a ovakvom pakovanju verovatno se ne vidi postideli ni švajcarski proizvođači luksuznih satova.

Odlični okrugli AMOLED ekran možda nije najkvalitetniji, ali je praktično bez mane.

Ukoliko ste planirali da kupite pametni sat, Huawei Watch je sigurno odlično rešenje, posebno ukoliko želite odličan izgled i kvalitet. Cena je svakako visoka pa možete sačekati da malo padne, pa pošto ovo nije običan ručni sat, možete očekivati gubitak vrednosti kao kod telefona.

Ako vam pare nisu problem, a želite kvalitetan pametni sat Huawei Watch je odlično rešenje!

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    izgleda odlicno


  2. Анониман kaže,

    Izgledom, klasican muski sat, treba vise stila da bi bio za dame :)


  3. Анониман kaže,

    nisam uspeo da nadjem ovaj, gde ima daa se kupi i koja je cena?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.