Uskoro će automobili imati firewall


S obzirom da su moderni automobili već odavno povezani na "mrežu svih mreža", a neki od njih su čak i samostalni u vožnji, svima je na pameti njihova kvalitetna zaštita. Nedavno je čak i FBI uz istraživanje kompanije Chrysler objavila upozorenje koliko zapravo novi automobili mogu biti ranjivi i laka meta hakerima.

Ideja o antivirus softveru za automobile prisutna je već nekoliko godina, a ove godine je organizovana i čitava konferencija posvećena cyber bezbednosti u automobilima. Upravo se tu kao nova kompanija na tržištu pojavljuje Karamba Security kompanija, koja želi ponuditi upravo firewall za automobile.

Ova izraelska kompanija osigurava Electronic Control Units (ECU) u vozilima, čija je uloga kao mini računaru da radi sa spoljnim uređajima putem povezivanja, kao što su Wi-Fi, Bluetooth i USB portovi. Softver blokira neovlašćeni kôd od pokretanja na automobilu i na taj način smanjuje opasnost od mogućnosti da hakeri preuzmu kontrolu nad vašim automobilom.

Takođe, ovaj proizvod može upozoriti proizvođača o neovlašćenom kôdu koji bi se kasnije mogao iskoristiti za instalaciju malicioznih i zlonamernih programa upravo na ECU. Kompanija je potpomognuta sa 2,5 milion američkih dolara za dalji rad na ovom proizvodu, a CEO kompanije veruje da će vrlo brzo uveriti glavne dobavljače ECU jedinica da je njihov softver itekako potreban automobilima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.