Apple je ponovno najvredniji svetski brend


Iako je u nedavnom finansijskom izveštaju Apple prikazao pad u prodaji iPhone-ova nakon dugo vremena, te su njegovi telefoni na teritoriju SAD-a izgubili vodeće mesto, to očito nije uticalo na njegovu ukupnu vrednost kao brenda.

Prema najnovijem izveštaju koji donosi Forbes, Apple vredi ni manje ni više nego 154,1 milijardi dolara, što je povećanje od 6 posto u odnosu na godinu dana pre. Treba naglasiti da se Forbes-ovo istraživanje temelji isključivo na financijskim podacima, što znači da se u obzir uzima P/E omdnos (eng. price-to-earnings ratio), pokazatelj koji se izračunava stavljanjem u odnos trenutne tržišne cene i zarada po deonici tokom protekle poslovne godine. Zarada po deonici se računa tako da se ukupno ostvarena dobit posle poreza podeli brojem redovnih deonica, umanjenim za trezorske deonice.

To znači da usprkos padu u prodaji iPhone-ova, Apple ima i dalje vrlo profitabilni biznis koji ga drži na vrhu svetskih brandova.

Kao što smo rekli, na drugom mestu se nalazi Google čija vrednost brenda iznosi 82,5 milijardi dolara uz rast od 26 posto, dok je Microsoft treći, a nakon nega dolaze Coca-Cola, te Facebook koji je tokom protekle godine ostvario rast od impresivnih 44 posto, pa se polako približava samom vrhu i uskoro bi mogao prestići velikog proizvođača bezalkoholnih pića.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.