Konačno otkriveno ko je tvorac bitciona


Australijski poduzetnik za kojeg se već pola godine osnovano sumnja da je izmislio bitcoin, sada je u razgovoru za nekoliko medija (BBC, Economist i GQ), to i javno priznao. Reč je o Craigu Wrightu, čiju je kuću prošle godine iznenada pretresla australijska policija.

Wright je sada po prvi put javno progovorio o tome da je upravo on famozni Satoshi Nakamoto koji je osmislio koncept virtualne kriptovalute. On je takođe izrudario prve bitcoine i obavio prvu transakciju njima. Kao dokaz svog identiteta za medije je odradio i demonstraciju – iskoristio je enkripcioni ključ korišćen u prvoj transakciji bitcoinima kako bi kriptovao poruku.

Činjenicu da je upravo Wright kreator bitcoina potvrdili su i istaknuti članovi bitcoin zajednice, javlja BBC. U osmišljavanju kriptovalute pomogli su mu i drugi stručnjaci, kao što je primera radi poznati kriptograf Hal Finney.

Wright je javnosti poručio da ne želi slavu, medije i novac, već samo želi da nastavi u miru raditi ono što je radio i do sada. Ako su istinite špekulacije da "Satoshi Nakamoto" ima negde pospremljeno oko milion bitcoina (vrednosti 450 miliona dolara), ovu želju za mirnim životom daleko od medija možemo itekako razumeti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.