Muzičari i dalje više zarađuju od ploča nego of YouTube-a


Prema podacima koje je objavilo udruženje britanske muzičke industrije, British Phonographic Industry (BPI), muzičari su prošle godine zaradili više od prodaje gramofonskih ploča nego na YouTube-u.

Naime, BPI ističe kako je prošle godine zabeleženo 88% više reprodukcija muzičkih sadržaja na YouTube-u i drugim sličnim stranicama, ali platforme podupirane oglasima ostvarile su samo 0,4% rasta prihoda za britanske muzičare, na relativno skromnih 24,4 miliona funti. Ta brojka je još uvek manja od prihoda ostvarenih prodajom vinila, koji su iznosili 25,1 milion funti, iako ih je prodato samo 2,6 miliona, naspram 26,9 milijardi preslušavanja muzike putem YouTube-a i sličnih usluga.

Streaming muzike putem usluga vezanih uz pretplatu, poput Spotify-a, narastao je na 27 milijardi preslušavanja, te je ostvaren rast prihoda od 69%, na 146,1 milijardi funti.

Kao odgovor na ove brojke YouTube-ovi predstavnici istaknuli su kako zahvaljujući unapređeniju njihove usluge i zaštite autorskih prava, vlasnici prava na muziku sada mogu jednostavno odlučiti da li žele da uklone svoju muziku s njihove usluge, ili zaraditi na tome. Takođe su istakli kako prihodi od streaminga muzike na oglasima podupiranim platformama dolaze od slušalaca koji nikad ranije nisu plaćali za muziku, te kako će oni rasti kako se povećava količina oglasa na takvim uslugama.
Stoga ističu kako poređenje s drugim vrstama usluga nema smisla.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.