U Iraku svima isključe internet kada se polaže matura


Iračani su u više navrata na neko vreme gasili internet kako bi sprečili učenike u varanju na ispitima, pokazuju podaci DYN Researcha koji prati ispade web saobraćaja u svetu.

Pristup internetu bio je skoro u potpunosti blokiran po tri sata u subotu, nedelju i ponedeljak, a uzorak oko ove blokade isti je kao i prošle godine kad je vlada odlučila isključiti internet u vreme kad su učenici šestih razreda polagali završne ispite. Doug Madory iz DYN Research-a rekao je kako pad saobraćaja odgovara vremenu ispita, a ništa se nije pojavilo kako bi opovrgnulo to objašnjenje.

Iz iračkog ministarstva komunikacija nisu komentarisali ove blokade interneta, ali su razni operateri korisnike obavestili da će ove nedelje internet biti nedostupan po nalogu istog ministarstva. Vlada u Iraku ranije je blokirala pristup internetu zbog političkih razloga, a Irak nije jedini koji je zbog mature blokirao pristup internetu. Isto se dogodilo u Uzbekistanu, ali i u indijskoj državi Gujarat koja je pak isključila mobilne mreže kako bi suzbili varanje na nacionalnom računovodstvenom ispitu, prenosi Verge.

Foto: Peshkova / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.