Uskoro stižu digitalne vozačke dozvole


U današnje doba naši pametni telefoni sve više dobijaju funkcije koje im omogućavaju da ih koristimo za plaćanje umesto kreditnih kartica, kao digitalne ulaznice za razne događaje, digitalne ključeve, karte za vožnju javnim prevozom, a sistemi koji uključuju enkripciju i autentifikaciju otiskom prsta, čine ih prilično bezbednim, te nude brojne nove mogućnosti primene.

Stoga možemo reći da je samo pitanje vremena kada ćemo naše telefone koristiti umesto svih kartica i dokumenata koje nosimo u svojim fizičkim novčanicima, što uključuje lične karte, vozačke dozvole i pasoše.

Direktor britanske agencije za licenciranje vozačkih dozvola (Driver and Vehicle Licensing Agency) Oliver Morley, na svom Twitter profilu je izjavio da ova agencija radi na prototipu vozačke dozvole za pametne telefone, te je objavio i sliku koja nam otkriva kako bi jednog dana mogla izgledati.

Mada bi britanske digitalne vozačke dozvole mogle postati prve takve isprave u Evropi, one nisu prve u svetu, jer se u SAD-u u saveznoj državi Iowi još od prošle godine testira sličan pilot projekt. Test je odobrila američka agencija Morpho Trust koja izdaje vozačke dozvole, a digitalne isprave omogućavaju korisnicima da u njih unose promene svojih adresa i ličnih detalja, te označe jesu li donori organa, a sve to bez potrebe za posećivanjem kancelarije nadležne državne agencije.

Osim SAD-a i Velike Britanije, slične ideje ima i Australija, pa je vlada savezne države New South Wales predstavila uvođenje digitalnih dozvola koje će u potpunosti eliminisati potrebu za fizičkim karticama. Prvi digitalni dokumenti koji su već u uporabi u toj državi su dozvole za ribolov, kockanje i kupovinu alkohola, dok bi se digitalne vozačke dozvole trebale pojaviti 2018. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.