Varate se ako mislite da je naša državna uprava zastarela jer u Americi još koriste diskete


Mnoge svetske državne agencije imaju lošu reputaciju zbog kontinuiranog korišćenja zastarelih tehnologija kao što je faks, ali jedna američka institucija prevazilazi sve granice.

Jedna od najvažnijih ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek koristi, ni manje ni više nego - floppy diskete! Do ovog saznanja došla je američka agencija Governmental Accountability Office koja se bavi nadzorom rada krucijalnih institucija.

Za one koji ne znaju, floppy disketa je nosač podataka koji je masovno korišćen pre nekoliko decenija, a činio ga je mali magnetni disk zatvoren u plastični omotač u obliku kvadrata. Njegovu ulogu su vrlo uspješno preuzeli drugi nosači podataka kao što je USB stick.

Ako idemo u brojke, sistem za nadzor raketa koristi 8-inčne diskete koje mogu skladištiti 237 KB podataka, što je otprilike dovoljno za skladištenje audio snimka od 15-ak sekundi. Uspoređujući jednu disketu s današnjim memorijskim karticama dimenzija nokta te 32 GB memorije za skladištenje, trebalo bi vam više od 130 hiljada disketa kako bi uskladištili istu količinu podataka. Kad bi sve te diskete naslagali jednu na drugu, dobili bi toranj zastarelog medija višeg od 200 metara.

Da stvar bude gora, piše Mashable, floppy diskete koristi Ministarstvo odbrane. Konkretno, ministarstvo zastarelu tehnologiju koristi u sistemima Strateške automatizovane komande koja ima operativnu ulogu kontrolisanja nuklearnog naoružanja.

Čak i kada bi hteli, moderni računarski sistemi ne mogu lako komunicirati sa floppy disketama, što znači da je celi sistem kontrole nuklearnog naoružanja baziran na zastarelom kompjuterskom sistemu.

Jedina dobra vest jeste što Ministarstvo odbrane za sledeću godinu planira ažurirati svoj drevni sistem Strateške automatizovane komande.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.