90% Android uređaja ranjivo na Godless malware


Kompanija Trend Micro objavila je kako je otkrila novu verziju Godless malwarea za Android uređaje. Meta navedenog malwarea su uređaji bazirani na Android 5.1 Lollipop-u i ranijim verzijama Google-ovog mobilnog operativnog sistema, što znači da njegova meta može biti gotovo 90% svih Android uređaja u svetu.

Ističe se kako se maliciozne aplikacije (kopije poznatih igara, lažne aplikacije za lampe i lažne Wi-Fi aplikacije) koje se mogu dovesti u vezu sa Godless-om, mogu pronaći na raznim neslužbenim web-stranicama koje nude instalaciju Android aplikacija (službena Google Play prodavnica ne sadrži aplikacije sa Godless malwareom).

Godless-om je trenutno zaraženo oko 850 hiljada uređaja u celom svetu, pri čemu Android uređaji iz Indije čine 46,19% svih zaraženih uređaja.

Sam Godless za dobijanje root pristupa koristi framework otvorenog koda "android-rooting-tools". Nakon preuzimanja maliciozne aplikacije, Godless čeka da se ekran uređaja isključi i pokreće se postupak za dobijanje root pristupa.

Pri uspešnom dobijanju root pristupa Godless čeka uputstva s udaljenog komandnog i kontrolnog servera za neprimetno preuzimanje i instalaciju dodatnih neželjenih aplikacija. Godless takođe može poslužiti za distribuciju neželjenog reklamnog sadržaja te špijuniranje korisnika (umetanjem backdoora).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.