Apple i Google davaće više novca developerima


Nekoliko dana pre početka Apple-ove developerske konferencije WWDC prvi čovek marketinga ove kompanije Phil Schiller dao je intervju za portal The Verge. U njemu je najavio kako će App Store uskoro doživeti preobrazbu – omogućiće bolje pretraživanje aplikacija, oglašavanje istih, ali najveća promena dogodiće se u finansijskom smislu.

Developeri aplikacija koje se prodaju putem App Store-a do sada su dobijali 70% prihoda od prodaje, a Apple je ostatak zadržavao za sebe. Nakon najavljene promene ova podela će ostati ista za prvu godinu korišćenja aplikacije, ali kod produženja pretplate na više od jedne godine Apple će se odreći polovine svoje zarade. Tako će za drugu, i sve naredne godine u kojima korisnici plate za korišćenje neke aplikacije, njen developer dobijati čak 85% prihoda.

Na ovu je najavu brzo reagovao i Google. Oni su takođe najavili da će developerima isplaćivati 85% svih prihoda. Međutim, promena iz raspodjele u odnos 70:30 u 85:15 trebala bi biti primenjena na sve aplikacije koje se naplaćuju, i to od početka naplate (a ne kao kod Apple-a tek nakon 12 meseci).

Ovaj novi model Google je već navodno testirao kod nekih developera kako bi podstaknuo razvoj aplikacija za Chromecast, a još nije poznato kada bi i ostali mogli profitirati od nove finansijske politike.

Foto: beeboys / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.