Britanci prihvatili zakon za masovno prisluškivanje


Nakon što je prihvaćeno nekoliko amandmana kojima se osigurala bolja zaštita privatnosti, britanski zakonodavci prihvatili su novi zakon vezan uz prisluškivanje koji bezbednosnim agencijama daje šira ovlašćenja za nadzor u digitalnom dobu.

Zakon "Investigatory Powers Bill" je izglasan sa 444 glasa za i 69 protiv, ali još treba dobiti i odobrenje u gornjem domu britanskog parlamenta. U novembru je britanska vlada predložila zakon koji je davao vrlo široka ovlašćenja bezbednosnim službama i zahtevao od tehnoloških kompanija spremanje podataka o svim internet stranicama koje su korisnici posećivali, te omogućavao špijunskim agencijama masovno prikupljanje podataka i hakovanje ličnih računara i pametnih mobilnih telefona pojedinaca.

U novom zakonu prihvaćen je niz amandmana koji zahtevaju od bezbednosnih agencija korišćenje blažih mera za ostvarenje istih ciljeva, te posebnu zaštitu za zakonodavce, advokate i novinare. Takođe se ističe kako zakon sada osigurava znatno veću transparentnost, mere zaštite i režim nadzora korištenja tih mera.

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.