Džabe mnogo RAM-a ako je optimizacija softvera nula


U zadnje vreme pojavljuje se sve više mobilnih telefona koji su opremljeni sa 6 GB RAM-a, što je više nego što većina korisnika ima u svojim desktop i laptop računarima. Iako bi se od takvim telefona očekivalo da budu zveri i pometu sve ostale s iole manje RAM-a to ipak nije slučaj pa se postavlja pitanje opravdanosti tolike količine memorije u telefonima.

Naime, najnoviji primerak jednog takvog telefona je OnePlus 3 koji je nedavno predstavljen. Na Internetu se već mogu pronaći i razni testovi u kojima OnePlus uprkos 6 GB RAM-a (trenutno) redovno gubi od ekipe koja ima manju količinu radne memorije.

Jedan od takvih testova napravila je ekipa C4ETech te ga je i objavila na svom YouTube kanalu. Iz testa je vidljivo kako uprkos prednosti od 2 GB više, OnePlus nije bio brži od Galaxy-ja S7 Edge koji ima "samo" 4 GB RAM-a. Štaviše, Galaxy S7 je bolje upravljao učitanim aplikacijama, odnosno multitasking mu je bolji, a i sistem se brže bootovao.

Drugi test koji je napravila ista ekipa uključivao je iPhone 6S koji kako znamo ima 2 GB RAM-a, odnosno 4 GB memorije manje i opet je iPhone bio bolji od OnePlus-ove trojke. Zaključak koji možemo izvući iz ovih testova je da velika količina RAM-a ne znači ništa ako ju u stopu ne prati i optimizovani softver softver.







Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. EmptySD kaže,

    Da budem iskren, tekst je malo smesan. Brzina rama skoro ni da nije bitna za brzinu rada uredjaja. Procesor je taj koji se koristi za pokretanje aplikacija itd. Takodje, smesno je porediti iOS koji je ko zna koliko godina star sa kompletno izbagovanim Cyanogen Mod-om.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.