Predstavljen iOS 10, OS X postao macOS


Na juče održanoj Apple-ovoj WWDC konferenciji, inače 27. po redu predstavljen je novi iOS i još neke softverske novotarije. Kao i svaki put, na početku konferencije vodstvo kompanije je s publikom je podelilo nekoliko detalja o svojim dostignućima, među kojim je najzanimljiviji onaj o 2.000.000 aplikacija u App Store-u i preko 130 milijardi preuzimanja.

Nakon kratkog uvodnog izlaganja i minuta ćutanja za poginule u terorističkom napadu u Orlandu, Apple je pokazao nekoliko noviteta u watchOS-u, operativnom sistemu koji pokreće Apple Watch, tvOS-u za Apple TV i OS X-u koji pokreće Mac računare. Kao što se i iz glasina moglo pretpostaviti, OS X napokon menja naziv u macOS, a njegova najnovija verzija je kršćena kao Sierra. Među mnogim novostima, treba istaknuti da je na macOS sada stigla i Siri, lični asistent poznat iz iOS-a.

Olakšano je i otključavanje, pa tako ako korisnik ima Apple watch, njegov Mac računa će moći automatski da se otključa kada mu se korisnik približi. Novina je i "universal clipboard", koji praktično omogućava copy i paste fajlova između iPhone i Mac uređaja. Omogućen je i Apple Pay kroz Safari, mada vam još uvek treba iPhone za verifikaciju kupovine.

Ono što će čitaoce najviše interesovati je deo konferencije na kome je predstavljena nova verzija iOS-a. Najnovija verzija, logično, nosi naziv iOS 10. Apple-ovi inženjeri navode da je novi iOS usmeren prema još boljem korisničkom iskustvu, a donosi sledeće novosti:

3D Touch sada radi i na zaključanom ekranu, čime mu automatski proširuje mogućnosti. Ovim putem će sada biti puno lakše doći do funkcija za koje smo do sada morali otključavati ekran.

Primera radi, uvedena je "raise to wake" funkcija, koja nakon podizanja iPhone-a budi ekran, na kojem u trenutku prikazuje obaveštenja, na koja, zahvaljujući 3D Touch-u, sada možete direktno odgovarati bez potrebe za otključavanjem ekrana.

Siri, lični asistent koji je sada otvoren za developere, što znači da će se njena upotrebljivost dodatno proširiti.

Photos (fotografije) aplikacija takođe donosi određene novosti. Jedna od njih je stvaranje foto priče od određene grupe fotografija, što smo već videli na Android uređajima (npr. HTC-ov Zoe). Još jedna novost je razvrstavanje fotografija po mapi, na kojoj ćete moći videti svoje fotografije po lokacijama gde su snimljene.

Apple mape u iOS-u 10 dobijaju novi dizajn, koji je sada još čišći, a prema rečima Apple-ovih ljudi, postale su proaktivne. Na osnovu prikupljenih podataka, Apple mape će sada sugerisati sadržaj poput destinacija, restorana i sl. Nudiće i informacije iz saobraćaja, na temelju kojih će vam eventualno sugerisati alternativnu rutu.

Aplikacija Poruke,  nudi nove emotikone i njihovo previđanje. Ono što je još važnije, u aplikacija je sada integrirana kamera, putem koje se mogu direktno slati slike i video. Tu je i povećanje fonta zajedno s oblačićem, kako biste mogli izraziti i emocije. Slično rešenje smo već mogli videti nedavno, kad je Google predstavljao svoju novu Allo aplikaciju. Kako bi celo iskustvo slanja poruka upotpunio, Apple je uveo i Full screen efekte u pozadini, a moguće je slati i poruke napisane prstom po ekranu.

Apple Home za upravljanje povezanim uređajima u domu, Apple News za objedivnjavanje raznih izvora vesti, a Phone aplikacija je dobila transkripciju glasovnih poruka, kako ih ne biste morali preslušavati, već samo pročitati.

macOS Sierra u beta verziji stiže u julu, dok finalna stiže na jesen. Developer Preview iOS-a 10 je developerima već dostupan, a uskoro stiže i prva bera verzija, dok će svim ostalim korisnicima konačni iOS 10 stići na jesen.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Jedva cekam novi iOS, svakim updateom telefon poleti :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.