Računarski napadi za samo 6 dolara


Prema podacima koje je objavila kompanija Kaspersky Lab, na crnom tržištu nudi se više od 70.000 kompromitovanih servera koji omogućavaju kupcima pokretanje bezbednosnih napada širom sveta.

Na internet forumu koji izgleda da vode osobe iz ruskog govornog područija nudi se pristup računarima u vlasništvu vlada, kompanija i univerziteta u 173 zemlje bez znanja njihovih legitimnih vlasnika. Prodavnixa nazvana xDedic povezuje prodavce kompromitovanih servera i kupce, a vlasnik prodavnice uzima 5% od svake transakcije.

Pristup se prodaje po ceni koja kreće od 6 dolara za kompromitovani server, a svaki je već opremljen različitim softverom koji omogućava pokretanje napada zasnovanih na uskraćivanju resursa (denial-of-service), spamerskih kampanji, nezakonitu proizvodnju bitcoina, te neovlašćenih upada u sisteme za plaćanje putem Interneta.

Za 7 dolara može se pristupiti serverima u vladinim institucijama u nekoliko zemalja, a cena pristupa poslužiteljima s velikom propusnošću veze prema Internetu kreće od 15 dolara.

Foto: Pavel Ignatov / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.