Safari 10 će blokirati Flash po defaultu


Apple-ov Safari 10, koji će biti deo nedavno predstavljenog macOS-a Sierre, još jedan je browser koji će napraviti značajan korak ka iskorenjivanju - ili ako ne baš iskorjenjivanju, onda barem zasluženom gušenju – večito bušnog Flash-a.

Naime, Safari 10 će po defaultu deaktivirati Flash i za zadatke za koje je pre bio potreban Adobe-ov plugin koristiti HTML5 – tamo gde je to moguće. Ukoliko nabasate na web sajt koji koristi samo Flash (nažalost, takvi još uvijek nisu retki), Safari će vas priupitati da li želite aktivirati plugin kako biste prisupili interaktivnom sadržaju, pri čemu ćete moći odrediti da li želite Flash aktivirati samo jednom ili želite da browser zapamti aktivaciju za dati sajt kako ubuduće to ne biste morali raditi.

Flash je po pitanju bezbednosti u tolikom rasulu da su se cyber kriminalci fokusirali na njega nauštrb podjednako šupljikave Jave.

Pored toga, Flash sadržaj je u zadnje vreme neprihvatljiv i zbog toga što crpi baterije i generalno doprinosi zagrejavanju uređaja na kojima se pregledaju sajtovi bogati Flash sadržajem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.