3D bioskop bez naočara? Da, moguće je


Do sada smo kod odlaska u bioskop na projekciju nekog 3D filma uvek morali na glavu staviti neku vrstu 3D naočara kako bi uistinu doživeli trodimenzionalni efekt projektovanog videa, ali u budućnosti to možda više neće biti tako. Na slavnom američkom univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology) razvijena je i testirana tehnologija nazvana Cinema 3D, koja omogućava većem broju posetilaca u bioskopu gledanje 3D filmova bez korišćenja bilo kakve dodatne opreme.

Iako ovaj sistem još nije spreman za tržište, to je prvi uspešno testirani sistem za 3D bioskop bez naočara. Cinema 3D implementira posebnu vrstu višestrukog filtera (barijere koja stvara paralaksu), na način da se svakom oku svakog gledatelja projektuje druga slika – ali istovremeno omogućava ljudima da se u svojim bioskopsim sedištima udobno smeste, te čak i donekle pomeraju, bez uticaja na kvalitet 3D slike koju vide.

Cinema 3D sistem sastoji se od niza ogledala i sočiva postavljenih tako da se sa svakog sedišta može videti dobra 3D slika. Aparatura potrebna za takav poduhvat prilično je kompleksna, i za sada je primenjiva na manjem nivou, za tek nekoliko redova sedišta. Ipak, naučici se nadaju da će tehnologiju moći uvećati do dimenzija potrebnih za projekciju filmova i u velikim bioskopskim dvoranama.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.