Android na 76% telefona u Evropi


Podaci koje su objavili analitičari Kantar Worldpanel ComTecha, ukazuju da je Android OS u prošlom kvartalu na području EU5 ostvario udeo od 76,5 posto, odnosno rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oznaka EU5 odnosi se na 5 najvećih tržišta u Evropi, odnosno na Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španiju.

"Android je nastavio ostvarivati godišnji rast u mnogim regijama, pri čemu je najbolje rezultate zabeležio u Italiji, gde je porastao za 10,2 %, te sada čini 80,9 posto svih prodaja pametnih telefona ostvarenih u zadnjem tromesečnom razdoblju. To ne znači da iOS pada na svim EU5 tržištima, jer je u Francuskoj i Velikoj Britaniji Apple-ov mobilni operativni sistem ostvario rast od 21%, odnosno 36 posto", navodi Lauren Guenveur, direktorka odeljenja "Consumer Insight" kompanije Kantar Worldpanel ComTech.

Što se tiče pojedinačnih brendova, na EU5 tržištima Samsung se nalazi ispred Apple-a, a na trećem   mestu je Huawei čiji telefoni čine 12.5% udela prodaje u poslednjem tromesečiju.

Što se tiče kineskog tržišta, u "urbanoj Kini" je 79,4 posto prodatih telefona u prošlom kvartalu pripalo Android-u, a 88% uređaja dolazi od lokalnih brendova, među kojima vodi Huawei sa 25,6 posto udela ispred Apple-a s 19.7%.

U drugim delovima sveta najviše Android telefona prodaju Samsung i Huawei, a u SAD-u im je opasan konkurent postao LG koji čini 15,1% udela u prodaji uređaja na Google-ovom OS-u.

Najprodavaniji pametni telefon je postao Galaxy S7 (11.1%), dok je iza njega iPhone 6s s nekih 10%,

Analitičari Kantara kažu da Huawei želi stići na drugo mesto najprodavanijih pametnih telefona iza Samsung-a, ali to mu neće biti jednostavno ostvariti, jer bi trebao značajno ojačati na američkom tržištu gde ostvaruje udeo od samo 1%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.