Edward Snowden osmislio futrolu za mobilni protiv prisluškivanja


Edward Snowden, čovek koji je svetu otkrio razmere masovnog prisluškivanja i prikupljanja podataka od strane NSA i ostalih tajnih službi SAD-a, sada je predstavio koncept uređaja koji bi građane od toga mogao donekle zaštititi. U saradnji s hakerom Andrewom Huangom osmislio je futrolu za mobilni koja može otkriti kada je neka od antena mobilnog uređaja u upotrebi.

Dvojac je svoj izum predstavio putem videolinka stručnjacima sa MIT-a. Prema prvom konceptu reč je o uređaju sličnom dodatnom baterijskom setu za iPhone koji na sebi ima maleni monohromatski ekran, a unutra sopstvenu bateriju, elektroniku i senzore. Senzori su postavljeni na mesta gde mogu detektovati aktivnost antena ugrađenih u mobilni – tako ovaj uređaj putem ekrana može svog vlasnika obavestiti o tome koristi li se neka od bežičnih veza (Wi-Fi, Bluetooth ili 3G) za prenos podataka.

Osim praćenja rada bežičnih mreža ova futrola može telefon snadbevati i dodatnom energijom, a ideja je da može i pokriti zadnju kameru uređaja, čineći ga tako potpuno otpornim na prisluškivanje i praćenje svih vrsta. Konačni proizvod bi trebao da ima ugrađen i "kill switch", mehanizam koji bi po otkrivanju neke sumnjive aktivnosti odmah gasio telefon i onemogućio prenos podataka.

Snowden i Huang nadaju se u narednih godinu dana izraditi prototip ovakvog uređaja, te ga kasnije komercijalizovati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.