Google uklonio 8 lažnih aplikacija sa Google Play-a


ESET je ovih dana pronašao osam lažnih aplikacija na Google Play-u koje su svojim nazivom zavaravale korisnike o svojim mogućnostima. Većina aplikacija je svojim nazivom sugerisala kako će se nakon njihove instalacije korisnicima povećati broj pratitelja na društvenim mrežama.

Nakon instalacije jedne od spornih aplikacija (Easy Followers For Instagram) od korisnika se zahtevalo da ispuni svoje lične podatke, podatke o uređaju koji ima te koliki broj novih pratitelja želi te da potom pokrene "Start Generating" funkciju.

Nakon toga aplikacija zahteva "dokaz" kako je podatke popunio sam korisnik, a ne neki bot. Taj korak su developeri nazvali "Human Verification" u kojem je bilo potrebno ispuniti lične podatke o korisniku–ime i prezime, datum rođenja te pol osobe, zatim i broj telefona te email adresu.

Završni korak je bio pristanak na primanje nedeljnih poziva i SMS poruka koji su se na nedeljnoj bazi naplaćivali oko 5 evra. Naravno od svega obećanog po običaju nije bilo ništa te su korisnici umesto novih pratitelja dobili skupe pretplate na premium SMS servise i reklame.

Osam lažnih aplikacija je na Google Play-u uspelo "preživeti" više od četiri meseca nakon čega ih je po ESET-ovoj dojavi Google uklonio. Procenjuje se kako ih je uprkos lošim ocenama i kometarima na svoje uređaje preuzelo između 250.000 i 1.000,000 Android korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.