Konačno zaustavljena zlonamerna AdGholas oglasna kampanja koja je širila viruse


Stručnjaci za računarsku bezbednost nedavno su uspeli da zaustave zlonamernu kampanju AdGholas pomoću koje su šireni razni malveri.

Kampanja je počela u oktobru prošle godine i prema stručnjacima iz Proofpointa koristila je preko 100 zlonamernih reklama koje su prikazivane od jednog do pet miliona puta dnevno. Procenjuje se da je 10-20% računara, na kojima je bila prikazana reklama, bilo preusmereno na servere koji su pokretali alate za iskorišćavanje ranjivosti na tim računarima kako bi instalirali malvere. Zlonamerni kod koji prikazuje stranice proveravao je da se ne izvodi na virtelnom računaru koje koriste istraživači za bezbednost ili legalni serveri reklama za otkrivanje malvera.

Druga provera je bila na temelju geolokacije koja je osiguravala da se uglavnom bankarski trojanci isporučuju određenim korisnicima, a korišćena je i stenografija, tj. skrivanje JavaScript koda u slike koji se izvršavao samo na računarima koji su prošli prethodne provere. Kampanja je zaustavljena 20. jula.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.