Maxthon browser prikuplja podatke korisnika bez dozvole


Poljska kompanija Exatel otkrila je da kineska kompanija koja stoji iza internet browsera Maxthon prikuplja podatke korisnika bez njihovog znanja.

Zaposleni Exatel-a otkrili su da se unutar Maxthon-a periodično odvija postupak uploadovanja kriptovanih datoteka na servere u Kini. Iako se na prvi pogled čini da se radi o slikovnim datotekama, naknadnim ispitivanjem otkriveno je da se zapravo radi o datotekama sa uključenom kriptovanom data.txt datotekom.

Nakon uspešne dekripcije navedene datoteke utvrđeno je da ona sadrži mnoštvo privatnih podataka. To je, na primer, lista svih URL-ova koje je posetio korisnik (zajedno sa svim pretragama unutar Google-ove pretrage), URL postavljene početne stranice, status programa za blokiranje reklama (da li je uključen i koliko je reklama blokirano), verzija operativnog sistema, rezolucija ekrana, tip procesora i njegova brzina, količina instaliranog RAM-a, lista svih instaliranih aplikacija te lokacija Maxthon-ove izvršne datoteke na računaru.

Na Maxthon-ovim službenim internet stranicama korisnicima se nudi mogućnost da učestvuju u programu poboljšanja pregledača slanjem nekih osnovnih anonimnih podataka, ali ako i ne učestvuju u programu, gore navedeni podaci unutar data.txt datoteke se svejedno uploadaju na kineske servere. Inače, Maxthon trenutno ima oko 1% udela na tržištu internet browsera (2 do 3% na matičnom kineskom tržištu).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.