Opasni trojanac Hummer već je zarazio 1,4 miliona Android uređaja


Stručnjaci iz kompanije Cheetah Mobile Security Research Lab upozoravaju na činjenicu kako se Android trojanac pod imenom Hummer na vrhuncu svojeg delovanja u prvoj polovini 2016. godine nalazio na čak 1,4 miliona uređaja.

Trojanac potiče iz kineskog kriminalnog podzemlja te se širi velikom brzinom, a za sada je detektovan u 25 zemalja sveta, među kojima po broju pogođenih uređaja prednjače Kina, Indija, Kina, Indonezija i Turska, a zabeležen je i u SAD-u, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji i Ukrajini.

Njegovo delovanje na uređajima korisnika manifestuje se u obliku reklama koje se korisniku svakodnevno prikazuju putem mnoštva napornih pop-up prozora. Tu je i opcija instaliranja raznih aplikacija bez korisnikova znanja i dopuštenja (sadržaj aplikacija varira od mobilnih igrica do aplikacija sa pornografskim sadržajem).

Dodatnu težinu celoj situaciji dodaje i činjenica da je Hummer i instalirane neželjene aplikacije gotovo nemoguće ukloniti, a sam trojanac poseduje mogućnost dobijanja root pristupa uređaju koristeći neku od 18 različitih tehnika. U nekoliko sati sposoban je na uređaj korisnika preuzeti preko 200 datoteka u APK formatu te potrošiti oko 2 GB internet saobraćaja.

Za kraj valja napomenuti i podatak kako developeri koji stoje iza ovog trojanca zarade oko 0,50 dolara po svakoj instaliranoj neželjenoj aplikaciji, što znači da svakog dana zarade oko 500 hiljafa dolara samo od ovog posla.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Unknown kaže,

    Eto što nikada neću imati android uređaj i niko mi ne može promeniti mišljenje.


  2. Анониман kaže,

    Koristim android godinama bez ikakvog antivirusa, telefon mi je root-ovan, instaliram gomilu programa i igara skinutih sa neta, i nikad nisam imao problema sa virusima


  3. Unknown kaže,

    Sem nekih srećnika bez ovih problema koji paze gde i šta downloaduju.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.