Stiže pouzdana zaštita protiv ransomwarea


Tema gotovo svih bezbednosnih rasprava u IT svetu u poslednje vreme je pošast nazvana ransomware. Za neupućene, radi se o vrsti malicioznog softvera koja, jednom kad inficira računar, kriptuje celokupan sadržaj priključenih diskova i od žrtve traži otkupninu u zamenu za enkripcioni ključ. Antivirusi i ostala rešenja za zaštitu ne nude potpunu bezbednost, pogotovo ako korisnik samostalno pokrene zaraženu datoteku i dopusti joj da po računaru radi šta hoće.

Ali, naučnici sa Univerziteta Florida razvili su softver koji prepoznaje aktivnost ransomwarea na računaru i zaustavlja ga nakon prvih nekoliko kriptovanih datoteka – CryptoDrop. Ne radi se, dakle, o klasičnom rešenju koje bi sprečilo pokretanje ransomwarea, već o sistemu za rano upozorenje koje će onemogućiti nastanak veće štete.

Korisnik CryptoDrop-a će, pokupi li ransomware, ostati bez desetak dokumenata ili slika, i to je sve. Daljnje aktivnosti malwarea biće onemogućene, a u testiranjima na poznatim ransomware zarazama CryptoDrop je bio efikasan u 100% slučajeva. Njegovi autori imaju funkcionalan prototip koji radi pod Windows-om, i trenutno traže partnera koji bi im pomogao u komercijalizaciji softvera.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.