Irska mora da naplati do 13 milijardi evra poreza od Apple-a


Evropska komisija proglasila je nelegalnim porezne olakšice koje Apple dobija u Irskoj, te će zbog toga Apple morati da plati Irskoj do 13 milijardi evra zaostalih poreza.

Naime, Europska komisija je optužila Irsku 2014. zbog kršenja međunarodnih poreznih pravila dopuštajući Apple-u skrivanje dobiti vredne desetine milijardi dolara od poreznih vlasti kako bi zadržali radna mesta u Irskoj. Evropska Komisija je iznela okvirnu brojku za zaostale poreze koje Irska mora naplatiti Apple-u, ali ostavlja irskim vlastima da tačno izračunaju koliko je kompanija dužna.

Kada je otvorila istragu, Evropska komisija je rekla irskim vlastima kako porezne olakšice dogovorene 1991. i 2007. predstavljaju državnu pomoć kojom se krše zakoni Evropske unije. Naime, Evropska komisija ističe kako su zakoni prilagođeni kako bi Apple platio minimalne poreze, te kako se iz zapisnika sa sastanka vidi kako je ta odluka bila motivisana željom da se zadrže radnici.

Apple i Irska odbili su te optužbe i najavili kako će se žaliti u slučaju presude na njihovu štetu. Apple trenutno u irskom gradu Cork zapošljava 5.500 radnika, što je oko četvrtine od ukupnog broja zaposlenih u Evropi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.