Stigao Firefox 48 - sada dodatno štiti korisnike


Najnovija verzija Firefox web browser-a dobila je dve vrlo važne nove osobine. Prva je korišćenje više procesa, odnosno razdvajanje rendering engine i browser shell komponenti u zasebne procese, što će se povoljno odraziti na bezbednost i stabilnost. Bitno je napomenuti da Google Chrome i Internet Explorer poseduju ovu osobinu još od 2009. godine. Kako kažu iz Mozilla-e, razlog ovom kašnjenju je restruktuiranje same organizacije, kao i složenost sistema ekstenzija Firefox-a.

Analitičari kažu da ovo ipak nije dovoljno, jer Firefox će za sve tabove korisiti samo jedan proces, dok konkurencija za svaki tab koristi poseban proces. To znači da će i dalje rušenje jednog taba uticati na druge otvorene tabove, a biće zaštićen samo browser shell.

Ipak, po drugoj osobini je Firefox ispred konkurencije. Naime, Mozilla je razvila programski jezik Rust koji je po performansama i opcijama za kontrolu jednak jeziku C++, ali je značajno bezbedniji od njega. Rust će se koristiti za zamenu C++ koda koji upravlja kompleksnim media formatima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.