Zakrpa za opasan bezbednosni propust u iPhone-u


Apple je izdao zakrpu za opasan bezbednosni propust u iPhone-u nakon što su bezbednosni stručnjaci otkrili kako je mobilni telefon disidenta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bio ciljan ranije nepoznatom metodom hakovanja.

U pokušaju napada disident Ahmed Mansoor je dobio tekstualnu poruku koja ga je pozivala na otvaranje linka s zloćudnim sadržajem. Ali umjesto otvaranja linka, Mansoor je prosledio poruku istraživačima u Citizen Labu sa univerzitetu u Torontu. Stručnjaci sa univerziteta u saradnji s kompanijom Lookout utvrdili su kako bi se otvaranjem linka instalirao program koji iskorišćava do sada nepoznat propust za koji nisu bili svesni u Apple-u.

Predstavnici Citizen Laba upozorili su Apple, koji je razvio zakrpu i distribuirao je kao automatsku nadogradnju korisnicima iPhone-a. U Citizen Labu navode kako je rešenje za iskorišćavanje propusta verovatno razlila izraelska kompanija NSO Group koja takav softver prodaje vladama širom sveta kako bi bez znanja korisnika prikupljali informacije s njihovih mobilnih uređaja. Takvi alati prodaju se po ceni do milion dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.