Nemačka: Facebook ne sme da prikuplja podatke korisnika WhatsApp-a


Poverenik za zaštitu podataka iz njemačkog grada Hamburga, Johannes Caspar, oštro je prigovorio Facebook-u zbog njihovog nedavno započetog procesa prikupljanja podataka s jednog od najpopularnijih servisa za komunikaciju preko mobilnih uređaja, WhatsApp-a, koji se nalazi u Facebook-ovom vlasništvu.

Osim oštrog prigovora Caspar u službenom saopštenju navodi kako je Facebook-u naredio da pod hitno prekine ceo proces prikupljanja podataka te u potpunosti izbriše do sada prikupljene podatke. Spomenut propis o brisanju prikupljenih podataka inače se odnosi isključivo na područije Nemačke, a ne na celu Evropsku uniju.

The New York Times ističe kako je Facebook na navedeno reagirao izjavom u kojoj ističe da u potpunosti poštuje važeće zakone o privatnosti koji se primenjuju na području Evropske unije pa tako i Nemačke. Spremni su da sarađuju s nemačkim regulatorima koji brinu o bezbednosti i privatnosti korisnika na prostoru Nemačke.

Facebook je unutar WhatsApp aplikacije omogućio korisnicima da odbiju prikupljanje svojih podataka, ali mogućnost zabrane prikupljanja podataka traje samo kratko te prestaje biti aktivna nedugo nakon što korisnik da svoju saglasnost novim uslovima za korišćenje aplikacije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.