Yahoo žrtva najvećeg hakerskog napada svih vremena, ukradeni podaci 500 miliona korisnika


Velika nevolja zadesila je ionako posrnulog nekadašnjeg internet diva Yahoo. Ovih dana otkriveno je da su još 2014. godine njihovi sistemi bili žrtve velikog hakerskog napada, vrlo verovatno sponzorisanog od neke strane države. Ovu vest i službeno su potvrdili iz kompanije.

Yahoo je, tako, izvestio zainteresovanu javnost i investitore da se u navedenom napadu neko nepoznat domogao podataka o njihovim korisnicima – i to više njih najmanje 500 miliona. Među ukradenim podacima nalaze se imena, e-mail adrese, brojevi telefona, datumi rođenja, bcryptom hashirane lozinke, te kriptovana i nekriptovana bezbednosna pitanja i pripadajući odgovori za pola milijarde ljudi.

Napadačima u ruke nisu dospele lozinke bez enkripcije, kao niti podaci o kreditnim karticama i bankovnim računima Yahoo-ovih korisnika. Svima čiji su podaci ugroženi kompanija će poslati obaveštenje o tome, te ih uputiti da promene svoja bezbednosna pitanja i lozinke.

Ispostavi li se da je broj korisnika čiji su podaci ukradeni zaista veći od pola milijarde, biće ovo najveća zabeležena hakerska krađa u istoriji – do sada ovaj neslavni rekord drži MySpace kojem je "maznuto" oko 427 miliona lozinki.

Sve trenutno poznate detalje o ovom slučaju Yahoo je objavio na ovoj stranici. Tamo se nalaze i uputstva korisnicima o tome kako se ponašati i što učiniti u slučaju da otkriju kako se i njihovi podaci nalaze među ukradenima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.