Chrome 55 biće mogo štedljiviji


Google-ov internet browser Chrome možda jeste najpopularniji pregledač na svetu, ali daleko od toga da je savršen.

Osnovna kritika koja ga prati skoro otkad se pojavio jeste ona da njegovi tabovi zauzimaju preveliku količinu radne memorije, a samim time i da mnogo brže "cede" bateriju iz laptop računala i mobilnih uređaja. Google-ovi inženjeri konstantno rade na poboljšanju performansi Chrome-a i smanjivanju zauzeća RAM-a, pa je napredak vidljiv gotovo sa svakom novom verzijom.

U aktuelnoj stabilnoj verziji brojčane oznake 53 naglasak je stavljen na manje zauzeće memorije i opterećenje procesora, a ovaj bi se trend trebao nastaviti najmanje do kraja ove godine. Chrome 55 trebao bi u stabilnu verziju da stigne početkom decembra, a po mnogo stvari će se razlikovati od dotadašnjih verzija.

Već neko vreme je poznato da će s verzijom 55 Chrome umesto Flash-a u potpunosti preći na HTML5, a sadržaji koji se oslanjaju isključivo na Flash jednostavno više neće funkcionisati kroz ovaj browser.

Ali, promenama tu nije kraj. CNet piše kako će Chrome 55 implementirati i V8 Javascript engine pomoću kojeg će optimizovati korišćenje memorije prilikom izvođenja Javascript-a.

Prvi testovi govore da bi se zauzeće RAM-a prilikom surfovanja po popularnim stranicama (Imgur, Twitter, Reddit…) moglo smanjiti za čak 40-50% – kako na mobilnim uređajima tako i na dekstop računarima. Ova promena bi najviše trebala da razveseli korisnike starijih uređaja (pretežno telefona) koji su značajno ograničeni količinom radne memorije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.