Hakerski napad na Yahoo izgleda da je gori nego što se mislilo


Pre desetak dana u javnost je dospela informacija o tome kako je Yahoo još 2014. godine bio meta hakerskog napada – i to ne bilo kakvog. Ako se ispostavi da su prvi podaci bili tačni, i da su u napadu ukradeni podaci (korisnička imena, lozinke, e-mail adrese) od oko 500 miliona njihovih korisnika, ovaj slučaj će biti zapisan kao najveći hakerski napad u istoriji. Međutim, neslavni bi rekord mogao biti postavljen još više, ako je verovati anonimnom bivšem zaposlenom Yahoo-a koji je progovorio za Business Insider.

Ovaj poznavalac prilika u Yahoo-u izjavio je da su sistemi unutar kompanije tako složeni da je spomenuti veliki hakerski upad mogao kompromitirati mnogo više od 500 miliona korisničkih naloga. Njegova procena je da je Yahoo objavio ovu brojku kao minimalnu, da stvari ne bi izgledale tako loše – u stvarnosti, broj korisnika čiji su podaci ukradeni mogao bi se kretati između 1 i 3 milijarde.

To podrazumeva da su hakeri upali u glavnu bazu podataka o korisnicima svih Yahoo-ovih usluga. Kako se u istoj bazi u doba napada nalazilo i do milijardu aktivnih naloga, te velik broj onih neaktivnih koji u međuvremenu nisu izbrisani, hakeri su imali mogućnost pokupiti daleko veću količinu osetljivih podataka.

Istraga o tome kako se napad dogodio još uvek je u toku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.