CERT: Windows 7 bezbedniji od Windows-a 10


Microsoft je objavio da će 31. jula 2018. ukinuti bezbednosni alat EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) za Windows 7 OS, jer za njime nema više potrebe s obzirom da se u Windows-u 10 nalaze sve njegove funkcije koje novi operativni sistem čine najbezbednijim od svih.

Računarski istraživači CERT grupe Univerziteta Carnegie Mellon smatraju da je EMET omogućio Windows-u 7 veliki nivo bezbednosti, u nekim slučajevima veću nego što to mogu pružiti Windows 7, što znači da bi njegovo povlačenje moglo izložiti ranjivosti sve korisnike koji ne koriste najnoviji OS.

Istraživači priznaju da je Windows 10 integrisao neke funkcije dostupne u EMET alatu, ali kažu da nije istina da je bezbedniji nego Windows 7 s tim alatom, jer novi operativni sistem na smanjuje rizike exploita u aplikacijama kao što to čini EMET.

U vizuelnom prikazu koji upoređuje bezbednosne funkcije Windows-a 7 sa EMET toolkitom i Windows-om 7 sa ugrađenim tehnologijama, može se videti da je operativni sistem iz 2009. godine bezbedniji jer dolazi sa funkcijama koje nisu dostupne u nasledniku iz 2015.

Stoga bi prema mišljenju CERT-a najbolja stvar za održavanje bezbednosti bila kombinacija EMET alata i Windowsa 10.

Microsoft će podršku za Windows 7 OS nuditi do januara 2020. pa stručnjaci smatraju da neće promeniti odluku o ukidanju EMET alata 2018., ali nadaju se da će sve njegove funkcije zaista ugraditi u Windowse 10, kako bi operativni sistem bio bezbedniji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.