Besplatna vožnja metroom zbog hakovanja


Transportni sistem podzemne želznice San Francisca MUNI (San Francisco Municipal Railway) ovih dana je hakovan, pa su zvaničnici morali da ostave sve rampe otvorene kako bi se izbegle gužve i veći problemi.

Haker je uspešno preuzeo kontrolu nad svim aparatima za izdavanje karata na čijim ekranima se pojavila poruka: "You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key cryptom27@yandex.com ID:681,Enter”, a svi su štampali karte s porukama "Out of Service" i "Metro Free".

Nakon što su predstavnici MUNI-ja kontaktirali hakera e-mail-om, potvrdili su da je želeo da sklopi nagodbu s njima, ali zbog istrage koja je još u toku nisu želeli da odaju detalje o onome šta su preduzeli.

Haker koji sebe naziva "Andy Saolis" navodno je tražio 100 Bitcoina ($73,000) za uklanjanje malwarea, ali MUNI nije imao nameru da plati.

U najnovijem saopštenju MUNI navodi da su svi sistemi u međuvremenu očišćeni od ransomwarea te da je hakerski napad većim delom zahvatio 900 kancelarijskih računara. Takođe tvrde da sistemi naplate nisu bili komprimitovani kao što tvrde američki mediji, već su ih oni isključili iz predostrožnosti. Ujedno ističu da napadom nisu ugroženi privatnost putnika i njihove transakcije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.