Otkriven uzrok eksplozije Galaxy Note-a 7

Na internet stranicama kompanije Instrumental objavljena je inženjerska analiza Samsung-ovog ovogodišnjeg najvećeg hit-telefona, i istovremeno najvećeg fijaska ove kompanije u duže vremena. Galaxy Note 7, već i ptice na grani to znaju, povučen je ove jeseni s tržišta nakon što ih se veći broj zapalio, oštećujući pritom imovinu i povređujući ljude.

Sada je ekipa s portala Instrumental rastavila jedan funkcionalni Note 7 i analizirao njegovu unutrašnjost ne bi li utvrdio šta je uzrokovalo veći broj samozapaljenja. Ispočetka je bilo jasno da je reč o problemu s baterijom – njenom izradom, lošom izolacijom, ili lošim smeštajem unutar uređaja. Inženjeri su u ovoj nezavisnoj analizi, pak, došli do zaključka da je uzrok svega bila očita konstrukcijska pogreška.

Litijum-polimerska baterija Galaxy Note-a 7 izrađena je od slojeva litijum-kobalt-oksida i grafita, koje odvajaju polimeri uronjeni u elektrolit. Direktno spajanje slojeva, vodi do zapaljenja ili eksplozije. Ali, šta je dovelo do toga?

Ovi inženjeri smatraju da je problem bio u smeštaju baterije u kućište uređaja. U Samsung-u su očito hteli u što manje kućište ugurati što veću bateriju, ostavljajući minimalni prostor oko nje. Prilikom korištenja i punjenja baterija se očekivano greje, što vodi i do povećanja njenih dimenzija. Ostavljeni prostor do kućišta očito je bio premalen (preporučuje se oko 10% veličine baterije ostaviti kao prostor za širenje), pa baterije u Note-u 7 nisu imale mesta za ekspanziju. Jednostavnom logikom zaključuje se da su zbog toga bile izložene mehaničkom pritisku, što je na kraju dovelo do oštećenja njihove unutrašnje strukture i – eksplozije.

Ova greška krši jedno od osnovnih pravila konstrukcije uređaja, kažu ovi inženjeri, da je nemoguće da se ovakav dizajn dogodio slučajno. U Samsung-u su po svemu sudeći išli na rizik, gurali su tehnologiju do limita, uz nedovoljno testiranja, i rezultat je ispao kakav je ispao.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.