Predstavljen Bluetooth 5 standard


Baš kao što je najavljeno u junu ove godine, organizacija Bluetooth Special Interest Group ili Bluetooth SIG je objavila specifikacije nove verzije Bluetooth standarda pod imenom Bluetooth 5. Ovim potezom je novi standard spreman za upotrebu i proizvođači hardvera ga mogu početi upotrebljavati u svojim uređajima.

U odnosnu na prethodnu verziju 4.2, Bluetooth 5 donosni dvostruko veće brzine prenosa podataka, četiri puta veći domet, te osam puta veću količinu podataka u jedinici vremena. Ove specifikacije su prilično impresivne, s obzirom da je i standard oznake 4.2 imao prilično dobre specifikacije.

Iz organizacije Bluetooth SIG naglašavaju da će ove promene posebno pogodovati Internet of Things uređajima, koji su do sada imali najviše problema sa postojećim standardom. Posebno će koristi imati uređaji koji se koriste napolju, te industrijska oprema.

Spominje se i veća otpornost na interferenciju sa drugim bežičnim standardima, što je dobra vest ali ju je teško proveriti u praksi. U objavi novog standarda najmanje je bilo reči o potrošnji energije, pa će ta karakteristika verovatno ostati na nivou četvorke. Isto tako, nije bilo govora o novim bezbednosnim mehanizmima, koje su neki od proizvođača opreme očekivali.

Očekuje se da će prvi Bluetooth 5 uređaji biti u prodavnicama početkom 2017. godine, ali da će proći mnogo više vremena do značajnije zastupljenosti na tržištu, pošto za ostvarenje svih prednosti koji donosi novi standard svi učesnici u komunikaciji moraju da podržavaju peticu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.