Raste popularnost virtuelnih asistenata


Kompanija Gartner sprovela je novo istraživanje koje se bavi popularnošću ličnih virtuelnih asistenata na mobilnim uređajima.

Prema Gartner-ovim predviđanjima, do 2019. godine 20% vremena provedenog u interakciji sa sopstvenim mobilnim uređajima korisnici će provesti koristeći neki od virtuelnih asistenata.

U četvrtom kvartalu ove godine među 3021 ispitanikom, virtualnim asistentom se poslužilo njih 42% u SAD-u i 32% u Ujedinjenom Kraljevstvu. U proseku oko 37% ispitanika u SAD-u i Velikoj Britaniji virtuelne asistente koristi jednom ili više puta dnevno.

Što se tiče pojedinih virtuelnih asistenata, Apple-ov Siri je u protekla tri mjeseca koristilo 54% ispitanika u SAD-u i Velikoj Britaniji. Google Now je u protekla tri meseca koristilo 48% ispitanika u SAD-u i 41% ispitanika u Velikoj Britaniji.

U Gartner-u previđaju da će u budućnosti biti napravljen odmak od ekrana na dodir na uporabu te upravljanje mobilnim i IoT uređajima pomoću glasa, pokreta i gesti. Zbog toga će porasti važnost ličnih virtuelnih asistenata, kao i mašinskog učenja te obrade prirodnih jezika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Slazem se, virtuelni asistenti su blagoslov. Ja koristim BlackBerry Q5 i njihov BB10 OS i kad god mogu, na engleskom, koristim asistenta, ali je teško nama da uvek budemo razumljivi.

    Ne pamtim koliko puta mi je palo na pamet, da kad bi nas neki inzenjer iliti neki mladjani programer, napravio pošten asistent za srpski, da bi u prvoj godini poslovanja zaradio milione garantovano.

    Evo situacija - vozim, telefon na stalku, kliknem dugme, i kazem Napisi sms, kazem poruku, kažem kome i Posalji. Nema bolje fore kad su vam ruke zauzete. ;)

    Kicalaf


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.